SRPSKA KRILA NAD RUSIJOM: Piloti Vojske Srbije grme na ruskom nebu, pogledajte zajedničku vežbu pod nazivom Bratstvo (FOTO)
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

BARS 2019.

SRPSKA KRILA NAD RUSIJOM: Piloti Vojske Srbije grme na ruskom nebu, pogledajte zajedničku vežbu pod nazivom Bratstvo (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije započeli su zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2019.

Vežba pod nazivom Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije (BARS) ove godine se održava u Rusiji.

1 / 9 Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Planirano je da piloti aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 mtv-5, do 2. novembra, u mešovitim posadama sprovedu niz letačkih aktivnosti sa temom "Priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nakon formiranja rusko-srpskih mešovitih posada, slede aktivnosti čiji je cilj unapređenje sposobnosti komandanata za rukovođenje jedinicama koje čine mešovite posade, u toku pripreme i vođenja borbenih dejstava.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Grupu pilota Vojske Srbije, koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, na aerodromu "Privolžskij" dočekao je načelnik 185. Centra za pripremu i borbenu primenu jedinica vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, pukovnik Aleksej Vladimirovič Rotko, koji je poželeo dobrodošlicu kolegama iz Srbije i istakao da o saradnji i odnosu između dve vojske najbolje govori naziv vežbe. On je izrazio nadu da će mešovite posade tokom vežbe prikazati visok nivo obučenosti.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Pre letačkih aktivnosti obavljene su prethodne pripreme sa posadama vazduhoplova, upoznavanje i provere vazduhoplovne tehnike, a razrađene su i taktičke situacije na vežbi. Posadama su predočeni borbeni zadaci i izvršena je priprema za njihovu realizaciju.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

BARS 2019 je peta po redu vežba na kojoj ruski i srpski piloti razmenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koji se nalaze u naoružanju obe vojske.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track