SRBIJA IMA VISOKE REZULTATE U BORBI PROTIV KORUPCIJE: Međunarodna konferencija za napredak Jugoistočne Evrope u Beogradu
Foto: Shutterstock

pod pokroviteljstvom predsednika srbije

SRBIJA IMA VISOKE REZULTATE U BORBI PROTIV KORUPCIJE: Međunarodna konferencija za napredak Jugoistočne Evrope u Beogradu

Društvo -

Dvodnevna međunarodna konferencija "Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope" održaće se u Beogradu 4. i 5. novembra pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u organizaciji Ministarstva pravde i projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" koji finansira Evropska unija.

Konferencija će biti održana u Palati Srbije i okupiće ministre pravde, tužioce, rukovodioce tela za borbu protiv korupcije iz Srbije, Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Turske.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu pravde Radomira Ilića, svi pozvani će poslati predstavnike pomenutih insistucija, dok na poziv za učešće nisu odgovorile samo privremene institucije u Prištini.

Konferencija, koju bi trebalo da otvore ministarka pravde Nela Kuburović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, prema navodima organizatora, ima za cilj da istakne i unapredi međunarodne i nacionalne mehanizme u borbi protiv korupcije i iznese rezultate specijalizovanih pravosudnih organa u regionu i šire.

Rad konferencije predviđen je kroz stručne panele u vezi s korupcijom, novim istražnim mehanizmima, proaktivnom pristupu, međujnarodnoj saradnji.

Pored predstavnika na visokom nivou iz zemalja jugoistočne Evrope i država EU, konferenciji će prisustvovati i predstavnici Republičkog javnog tužilaštava, posebnih odeljenja policije, Agencije za borbu protiv korupcije i predstavnici civilnog društva.

Konferencija je, prema rečima državnog sekretara Ilića, izraz potrebe da Srbija predstavi rezultate svog rada i postignute visoke standarde koji nekada ne postoje ni u samoj EU, i podeli ih s drugim zemljama regiona.

Inače, od početka rada posebnih odeljenja tužilaštava i sudova za borbu protiv korupcije u Srbiji, 1. marta, 2018, donete su presude 771 okrivljenom za koruptivna i krivična dela privrednog kriminala, od kojih je 749 osuđujućih presuda.

Bilo je svega 18 oslobađajućih presuda i četiri presude kojima je optužba odbijena.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track