Najnovije vesti

TUŽILAŠTVA I SUDOVI SRBIJE U BORBI PROTIV KORUPCIJE: Od ukupno 771 presuda za korupciju 749 su osuđujuće, 172 bezuslovne KAZNE ZATVORA
Foto: Profimedia

izuzetan napredak

TUŽILAŠTVA I SUDOVI SRBIJE U BORBI PROTIV KORUPCIJE: Od ukupno 771 presuda za korupciju 749 su osuđujuće, 172 bezuslovne KAZNE ZATVORA

Društvo

Od početka rada posebnih odeljenja tužilaštava i sudova za borbu protiv korupcije, 1. marta, 2018, donete su presude prema 771 okrivljenih za koruptivna i krivična dela privrednog kriminala, od kojih je 749 osuđujućih presuda.

Bilo je svega 18 oslobađajućih presuda i četiri presude kojima je optužba odbijena, zamenik Republičkg javnog tužioca Miljko Radisavljević u razgovoru sa sa novinarima u susret međunardnoj konferenciji "Borba protiv korucije za napredak Jugoistočne Evrope", koja će se odrzati u Beogradu 4. i 5. novembra.

Prema rečima tužioca, ovi podaci govore o vrlo ozbiljnom radu javnih tužilaca i sudskih posebnih odeljenja, dok broj osuđujućih u odnosu na ukupan broj presuda, predstavlja "fantastične rezultate - iznad svakog očekivanja".

- Ako analizirate uspeh u postupcima za koruptivna krivična dela, ne samo u Srbiji već i u Evropi, videćete da su ti podaci na nivou 50-60 odsto osuđujućih presuda, a u Evropi se smatra da su uspešne zemlje koje imaju 60 odsto uspeha u optuženjima, budući da se korupcija teško, dokazuje iz mnogo razloga, naveo je tužilac.

foto: Profimedia

U odnosu na ukupan broj osuđujućih presuda, čak su u 172 slučaja donete su presude kojima su okriveljeni osuđeni na bezuslovne kazne zatvora, naveo je Radisavljević ukazujuć istovremeno na mali broj novčanih kazni.

- Novčane kazne su izrečene u svega sedam slučajeva što je malo, s obzrom na prirodu krivičnih dela - mislim da bi novčane kazne morale da budu zastupljenije i gledaćemo da taj rezultat popravimo, poručio je on.

Ukazao je da i dalje postoji veliki broj uslvonih osuda - 568, dok su pomenutim postupcima primenjene mere bezbednosti oduzimanja predmeta protiv 28 okrvinljenih, izrečena zabrana vršenja poziva i dužnosti protiv 25 okrivljenih.

Povodom oduzimanja imovinske koristi primenjeno prema svega 22 okrikljena, Radisavljević je ukazao da o tome mora još da se razgovara jer je reč o krivičnim delima koja u svojoj suštini imaju element sticanje imovinske koristi - nelegalnog bogatstva.

- Broj od 22 lica od kojih je oduzeta imovinska korist meni u ovom mometu smeta, ali ćemo videti o čemu se tu radi, mada se vrlo često u postupcima sve češće dosuđuje imovinsko-pravni zahtev oštećenog, naveo je tužilac.

Kada, kako je rekao, oštećenom date priliku da se u krivičnom postupku obešteti onda više nam mesta oduzimanju imovinske koristi jer je ona vraćena oštećenom.

Smatra da je poželjno da i sud i tužioci oštećenima posvećuju posebnu pažnju u krivičnom postupku, jer su, kako je naveo, do sada uvek okrivljeni bili u fokusu, dok su žrtve bile na periferiji sa malo prava u krivicnom postupku, bez adekvatne pravne zaštite i prilike da u krivičnom postupku reše svoj problem koji se najčešće svodi na obeštećenje ili vraćanje nečega što je od njih oduzeto.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...