NASILJE U OSNOVNOJ ŠKOLI U BAČKOJ PALANCI: Besni roditelj napao đake i nastavnike
Foto: Kurir

Skandal

NASILJE U OSNOVNOJ ŠKOLI U BAČKOJ PALANCI: Besni roditelj napao đake i nastavnike

Društvo -

Žrtve: Otac učenika najpre je nasrnuo na maloletnika koji se navodno svađao s njegovim sinom, a potom se okomio i na troje dežurnih nastavnika OŠ „Vuk Karadžić“ koji su pokušavali da ga obuzdaju

Novo nasilje u školi dogodilo se prošle nedelje u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci, kada je jedan roditelj nasrnuo na učenika, a potom i na nastavnike škole, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika.

- Prošle nedelje u utorak u školu je došao roditelj koji je ispratio svoje dete, a onda nasrnuo na maloletnog učenika koji se navodno prethodnih dana svađao s njegovim detetom. Dežurna nastavnica je pohitala da spreči nasilje, ali je roditelj nasrnuo i na nju, gurao je po hodniku, vukao za odeću i pokušavao da udari. U celu stvar se umešao i drugi roditelj, koji se tu zatekao, ali ni on nije uspeo da spreči nasilnika, već je i sam postao njegova žrtva. Još dva dežurna nastavnika koja su došla da zaštite učenike iskusili su na sebi nasilje ovog roditelja - navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika.

U skladu s pravilnikom o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, škola je odmah obavestila policiju, koja je obavila uviđaj, uzela izjave i sačinila zapisnik. Iz Unije navode da su obavešteni školska uprava Novi Sad, javni tužilac, kao i lokalni savet roditelja.

Škola je za Kurir potvrdila da je do incidenta došlo, a naveli su i da policija i dalje radi na slučaju, kao i da je sve zaposlene u školi uznemirila činjenica da je nasilnik tog dana ponovo, nakon časova, došao u školu kako bi sačekao svoje dete. Postavljaju pitanje da li učenici i zaposleni treba da strahuju da će se nasilnik opet pojaviti i uraditi isto.

Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka najoštrije je osudio ovaj slučaj nasilja prema zaposlenima. - Od lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete zahtevamo da preduzmu mere koje će poboljšati bezbednost učenika i zaposlenih. Nisu dovoljna saopštenja, protokoli i strategije, već konkretne mere - navode oni.

Udružen protest

ŠTRAJK UPOZORENJA

Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka, kao član Unije sindikata prosvetnih radnika, u petak će učestvovati u jednosatnom štrajku upozorenja, koji se održava zbog nasilja u školama širom zemlje. Odluka o daljim akcijama i protestima biće doneta u zavisnosti od postupanja nadležnih institucija u narednom periodu, rekli su u OŠ „Vuk Karadžić“.

Kurir/ M. VUJOVIĆ Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track