Najnovije vesti

PONEDELJAK JE NERADAN DAN U DRŽAVI SRBIJI, SLAVIMO VELIKI PRAZNIK: Stavite ovaj cvet na rever i budite ponosni na svoje pretke i srpsku istoriju!
Foto: Istorijski muzej Srbije

Građani Republike Srbije u ponedeljak obeležavaju 11. novembar

PONEDELJAK JE NERADAN DAN U DRŽAVI SRBIJI, SLAVIMO VELIKI PRAZNIK: Stavite ovaj cvet na rever i budite ponosni na svoje pretke i srpsku istoriju!

Društvo

BEOGRAD - Građani Republike Srbije u ponedeljak obeležavaju 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu. 

Na taj dan Nemačka je kapitulirala u Velikom ratu. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. 

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks, koji ima moć da oživi zbog čega je i uzet kako simbol pobede srpske vojske u Velikom ratu, u kojem je Srbija pretrpela ogromne žrtve i izgubila trećinu svog stanovništva.

Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika. Ovaj dan se praznuje neradno.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...