ZAVRŠENA DRAMA NAŠE DECE U HONGKONGU: Srpski studenti  pobegli iz pakla
Foto: Instagram

Najzad

ZAVRŠENA DRAMA NAŠE DECE U HONGKONGU: Srpski studenti pobegli iz pakla

Društvo -

Srpski studenti juče su napustili Hongkong, a iz kampusa su izašli pod policijskom pratnjom. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, dok drugu očekujemo sredinom nedelje.

- Grupa studenata je u ponedeljak ujutru krenula put Srbije, Hongkong su već napustili. Oni su sa hongkongškog aerodroma odleteli prvo ka Moskvi, gde presedaju. Oni su tokom vikenda pod policijskom pratnjom napustili svoje univerzitetske kampuse i bili su smešteni u hotelu sve do leta, tako da nisu imali nikakve probleme zbog daljih demonstracija u tom gradu - rekao je za Kurir profesor Saša Moderc, čiji sin studira u Hongkongu.

Kako Kurir saznaje, manji broj studenata je već stigao u Beograd u nedelju, a manja grupa će se vratiti do sredine ove nedelje.

- Svi se vraćamo odvojeno ili u manjim grupama, zavisi ko je mogao da nađe koji let. Znam da nekoliko njih stiže u ponedeljak, ja dolazim u Srbiju u utorak, a Hongkong sam napustila još za vikend - rekla je za Kurir Anđela Janković, studentkinja koja je bila na razmeni u Hongkongu. Ona je na Fejsbuku napisala:

- U Hongkongu sam upoznala novu kulturu, posetila predivna mesta i sklopila prijateljstva s ljudima sa tri različita kontinenta. Žao mi je što se rastajemo u ovakvim okolnostima, ali vratiću se ja, a ti, grade, drži se!

Oštre policijske mere ZAŠTO SE PROTESTUJE

Protesti u Hongkongu traju od početka juna, a počeli su zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini. Dodatno nezadovoljstvo podstakle su i oštre policijske mere usmerene protiv demonstranata. Protest se s ulica proširio i na kampuse univerziteta, nakon što je policija prošle nedelje na demonstracijama protiv vlasti usmrtila jednog studenta.

Nastavlja se haos NEKOLIKO STUDENATA UHAPŠENO

Policija u Hongkongu opkolila je juče više stotina demonstranata i nije im dozvolila da izađu iz kompleksa Politehničkog univerziteta. Nekoliko demonstranata uhapšeno je juče, dok je oko 100 ljudi treći put od početka nedelje pokušalo da napusti univerzitet. Dočekala ih je policija sa suzavacem i gumenim mecima. Policija je povremeno pokušavala da probije barikade demonstranata, ali su ih studenti odbijali Molotovljevim koktelima i drugim improvizovanim oružjem. Tokom noći je povređeno 38 ljudi, kako prenose mediji.

Kurir.rs/ N. Tomašević Foto: Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track