Najnovije vesti

Raspoređeni za rad na lokaciji mesta Tumane

SRBI NOSE KOMPLETNU AKCIJU SPASAVANJE U ALBANIJI! Naši specijalci izvukli nekoliko žrtava, svi im prilaze i zahvaljuju!

Društvo

Spasilački tim iz Srbije izvukao je dva tela poginulih u razornom zemljotresu u mestu Tumana

BEOGRAD / DRAČ - Pripadnici Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP, koji su tokom jučerašnjeg dana upućeni u Republiku Albaniju radi pružanja pomoći nakon zemljotresa, raspoređeni su za rad na lokaciji mesta Tumana.

1 / 6 Foto: MUP Srbije

Specijalistički tim Sektora za vanredne situacije od 13 članova intervenisaće sa opremom za otklanjanje posledica zemljotresa, tačnije za bušenje i lomljenje betona i podizanje tereta nastalih urušavanjem objekata.

Izvučena dva tela

Spasilački tim iz Srbije izvukao je dva beživotna tela iz ruševina u albanskom gradu Tumanu, koji je najteže pogođen jučerašnjim zemljotresom. Izvučena su tela muškarca i žene. Spasioci iz Srbije danas su tragali za 4-članom porodicom ispod ruševina, a pre toga pronađen je jedan mališan (4).  

Spasilački tim koji čini 13 vatrogasaca-spasilaca iz Srbije stigao je u Albaniju nakon serije razornih zemljotresa koji su pogodili tu zemlju i raspoređeni su u mestu Tuman koje je najteže pogođeno zemljotresom.

Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije rekao je da su timovi u Srbiji dobro obučeni, imaju sertifikate i mogu da pariraju svim timovima u svetu.

Ističe da aktivnosti spasilačkih timova traju 15 dana, jer nakon toga postoji mala verovatnoća za preživljavanje u takvim uslovima. Kaže da su redovno u kontaktu sa svim službama koje su relevantne u Srbiji.

Šef srpskog tima Davor Vidović kaže „da su svi spasioci u Albaniji sa jednim ciljem — da se pomogne ugroženima“. Vidović za Sputnjik kaže da se naš tim sastoji od 13 ljudi, trenutno su u Draču, odakle će biti dalje angažovani po potrebi.

„Malo kontakta imamo sa lokalnim stanovništvom, više komuniciramo sa službama vojske i policije i njihovim spasilačkim jedinicama i sve što mogu da kažem je da je ta saradnja veoma pozitivna. Pokazali smo potpuni profesionalizam u svome radu i znanjem smo praktično nosili celu akciju spasavanja“, ističe Vidović.

Po njegovim rečima, situacija na terenu izgleda slično onoj u Kraljevu kada se desio zemljotres, a najviše su stradali stariji objekti ili oni koji nisu građeni baš po svim propisima.

„Vrlo smo zahvalni i državi domaćinu na prijemu, ali i Severnoj Makedoniji, koja nam je omogućila da se brzo prebacimo na lokacije sa našom opremom. Na terenu se jesmo susreli sa spasilačkim službama privremenih kosovskih institucija, ali mi se ponašamo kao profesionalci i naš cilj i zadatak ne može ništa da poremeti. Sa druge strane, i vatrogasci privremenih kosovskih institucija su čak sa nama razgovarali na srpskom jeziku. Niti ima niti bi trebalo da bude ikakvih tenzija između nas, jer smo sada na istom zadatku — da pomognemo svima kojima je pomoć neophodna“, navodi naš sagovornik.

On kaže da su odmah po dolasku počeli sa radom i da imaju puno posla i stalno su u pokretu, jer imaju svu opremu koja je potrebna u sličnim situacijama. Od snažnog jučerašnjeg zemljotresa koji je pogodio Albaniju, na tom prostoru je u međuvremenu zabeleženo čak 524 zemljotresa, saopšteno je iz Odeljenja za seizmologiju Instituta za nauku u Tirani. Četiri zabeležena potresa imala su jačinu veću od 4,5 stepeni, uključujući i onaj razorni juče u 3 časa i 55 minuta koji je bio jačine 6,3 po Rihterovoj ska

Naši spasioci pretražuju teren zajedno sa albanskim kolegamam na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame.

(Kurir.rs/Facebook)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...