Najnovije vesti

DANAS JE SVETI JOVAN ĆUTLJIVI: Evo šta bi trebalo da uradite da dočekate praznike u sreći i blagostanju
Foto: Marina Lopičić

predstavlja odlučnost i istrajnost

DANAS JE SVETI JOVAN ĆUTLJIVI: Evo šta bi trebalo da uradite da dočekate praznike u sreći i blagostanju

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom Jovanu Ćutljivom ili Jovanu Molčaniku.

On je pravoslavni svetitelj i episkop rodom iz Nikopolja Jermenskog, od oca Evkratija i matere Efimije. U osamnaestoj godini rešio jeda se zamonaši, i mnoge je godine proveo u posvećenoj veri, čisteći srce suzama, postom i molitvom.

Posle deset godina postavljen je za episkopa kolsonijskog. Svojim primerom privukao je veri svog brata Pergamija i strica Teodora, ljude znamenite na dvorovima cara Zenona i Justinijana. Videvši zlobu i pokvarenost ovog sveta, koju on nije mogao da izleči, napustio je episkopski presto i prerušen u prostog monaha došao je u porodicu svetog Save kod Jerusalima, gde mnoge godine osta nepoznat vršeći savesno i izvrsno svaku službu, na koju ga je slao iguman.

Zbog toga ga je sveti Sava Osveštani predložio patrijarhu Iliji, da ga rukopoloži za prezvitera. Kada je ovaj pristao, Jovan mu ispovedi da je on već u episkopskom činu. Tada se zatvori sveti Jovan u keliju, i u ćutanju i molitvi provede godine i godine. Potom u pustinji provede devet godina hraneći se samo divljim zeljem, pa se opet vratio u manastir.

Kada je Sveti Sava Osveštani preminuo, Jovan je silno tugovao za njim. Onda mu se Sava javio u viziji i rekao mu:

"Ne tuguj, oče Jovane, jer ako se i razlučih od tebe telom, ipak sam duhom c tobom". Tada ga je Jovan zamolio: "Moli Gospoda, oče, da i mene uzme s tobom".

Na to mu Sava odgovori: "To ne može biti sada, jer ima da dođe na manastir veliko iskušenje; pa Bog hoće da budeš u telu na utehu i utvrđenje pravovernih protiv jeretika."

Odvraćao je verne od jeresi Origeniva i doprineo mnogo da se ta jeres suzbije i osudi. Prozirao jasno u duhovni svet i isceljivao ljude od bolesti. Umro je 558. godine u stotinu četvrtoj godini života. Kako objašnjava pesma iz prologa, Bog sluša molitve pravednika i ispunjava ih - ponekad odmah i doslovno a ponekad kasnije, u zgodno vreme, s obzirom na korist crkve.

Drugim rečima: ispunjujući molitve pravednika, Bog ima u vidu ili spasenje jednoga čoveka ili dobro cele crkve.

Dakle, posebno danas, ali i inače, budite vredni u traženju istine, još vredniji u očišćenju svog srca, strpljivi u čekanju i nepokolebljivi u veri pa će nam Bog dati sve u svoje vreme onako i onoliko kako i koliko nam je nužno za naše spasenje.

Sveti Jovan Ćutljivi u hrišćanstvu predstavlja odlučnost i istrajnost, a veruje se da na njega treba u tišini provesti ceo dan vežbajući svoju disciplinu i slušajući više šta drugi govore.

(Kurir.rs/Dnevno)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...