Najnovije vesti

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Građane je reforma iz 2009. koštala 90 miliona evra!
Foto: Privatna Arhiva

saopštenje

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Građane je reforma iz 2009. koštala 90 miliona evra!

Društvo

Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) podsetilo je da se navršava tačno 10 godina od neuspešno sprovedene reforme pravosuđa, i predlaže da se današnji dana 17. decembar ubuduće obeležava kao Dan sećanja na žrtve pravosudne reforme. UST se na ovaj dan, kako navode, priseća svojih kolega koji su "pod naletom politike neustavno i nezakonito završili na ulici, poniženi, posramljeni i obeleženi voljom onih koji su hteli sudstvo u svojim kandžama, pričinjavajući građanima Republike Srbije štetu od 90 miliona evra".

- Predlažemo da se ovaj dan obeležava kao opomena na sramni reizbor u pravosuđu koji je politička elita sprovela 2009. UST smatra da ovaj datum treba da ostane kao opomena da se za nezavisnost i i samostalnost sudije i tužioci moraju boriti svakog dana u sudnicama i kroz strukovna udruženja, budući da garancije nezavisnosti i samostalnosti ne znače ništa ako ih sami ne cenimo i čuvamo kao osnov i svrhu postojanja- saopštili su Ivana Josifović, predsednik upravnog odbora UST i njegov predsednik Nenad Stefanović.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na današnji dan, kako navode u svom saopštenju USTse priseća i onih koji su taj "slom vladavine prava i masakr svojih kolega iskoristili da napreduju mimo svih osnova i pravila, koji su u međuvremenu postali pravosudna elita i dan danas drže svoje pozicije i pseudo-političke besede, glumeći borce za vladavinu prava i trpajući u svoje džepove novac iz projekata".

- Takvim kolegama UST danas jasno i glasno poručuje da ih se seća, da će nastaviti da se seća i njih i nultih saziva DVT i VSS, da se seća saziva VSS i DVT koji su one koji su sproveli reizbor kasnije nagrađivali, da se seća onih koji danas pričaju zato što su onda uplašeno ćutali i poručuje im da nikada nećemo dozvoliti da zaborave šta su radili i da će se postarati da njihova sramota živi doveka! UST to duguje onima koji više nisu sa nama, onima koji su oterani iz pravosuđa, onima koji nisu podneli nepravdu, svim brilijantnim pravnim umovima koji su u reizboru izgubljeni i sjajnim karijerama koje su prekinute, ali i kolegama koji su danas prinuđeni da slušaju najveće dobitnike reizbora kako pričaju, tvituju i bloguju o vladavini prava, rukovode pravosuđem i bez srama i sasvim neiskreno kritikuju reizbor koji ih je na te pozicije i doveo - navodi se u saopštenju.

Kako napominju Josifović i Stefanović, UST sećanje na reformu "duguje i građanima Republike Srbije, koji i danas trpe posledice toga što je 800 sudija i tužilaca u danu prestalo da postoji u pravosudnom sistemu, čime se stvorio zaostatak u postupanju koji ni dan danas ne može da se nadoknadi, zbog čega i danas suđenja traju nedopustivo dugo i predmeti zastarevaju".

(Kurir.rs/J. S. foto UST, Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...