Najnovije vesti

OVO JE JEDAN OD NAJPLAĆENIJIH POSLOVA U SRBIJI: Dobrom burek majstoru plata i do 1.000 evra, ali u pekare niko neće
Foto: Filip Plavčić

GAZDE radnike čuvaju kao oči u glavi

OVO JE JEDAN OD NAJPLAĆENIJIH POSLOVA U SRBIJI: Dobrom burek majstoru plata i do 1.000 evra, ali u pekare niko neće

Društvo

Zanatlije danas imaju najbolje zarade, a burek majstorima mnogi mogu da pozavide.

- U Nišu u pekari koja ima dobar promet, pekar može da zaradi kroz procenat i do 1.000 evra- kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niš.

Amir Kalinka, vlasnik jedne lokalne pekare, otkriva da njegovi zaposleni rade na procenat.

- Po napravljenoj tepsiji bureka 12 odsto od zarade pripada radniku. Na mesečnom nivou, to je oko 60, 70 hiljada, sve zavisi od prometa - otvoren je Amir, a otvoreno govori i o tome da radnike mora da čuva po svaku cenu jer će u suprotnom otići u gastarbajtere.

foto: Shutterstock

Odavno više poslodavci nemaju taj luksuz da izgovaraju čuvene reči "ako nećeš ti, ima ko hoće", jer radnika ima sve manje, a ti koji su ostali plaćaju se suvim zlatom i čuvaju kao oči u glavi. Majstori se traže svuda, pa čak i na Islandu.

U Nišu kažu da je potrebno najmanje šest meseci vežbe da bi majstor naučio da sprema dobre kore za burek, dok Danilo Radaković, vlasnik najpopularnije buregdžinice u Pančevu, kaže da je tri meseca sasvim dovoljno. Toliko je njemu trebalo pre više godina da se iz građevine prekvalifikuje i pokrene ovaj porodični posao.

U njegovoj radnji naći ćete svaki burek koji može da vam padne na pamet - od onih sa mesom, preko bureka sa sirom ili zeljem, pa do bureka sa kolenicom ili čokoladnim kremom.

- Burek potiče od turske reči "bur", što znači savijati. Dakle, burek je svako savijeno testo bez kvasca, a unutra može da bude šta god poželite - odmah stavlja tačku na pitanje "šta je pravi burek".

A burek, kakav god da želite, danas u Srbiji nema ko da spremi, priznaje i on.

- To je naporan posao od kog kičma puca, i svakako treba da bude dobro plaćen. Dobrih, školovanih majstora danas više nema, zbog čega oni retki koji znaju svoj posao mogu da računaju na sjajne plate i sjajne uslove rada. Imajte na umu da je u većini evropskih zemalja danas plata burek majstora možda za svega 200 evra veća od plate u Srbiji - kaže Danilo, dodajući da je u poslednje dve godine posebno primetan nedostatak majstora i zanatlija svih profila, uključujući i burek majstore.

- Od niske plate, male potražnje i rečenice "ako nećeš, ima ko hoće", došli smo dotle da se pravi majstori svog zanata plaćaju suvim zlatom, a toliko će se uskoro plaćati i sam burek u pekarama - najavljuje Danilo.

(Kurir.rs/Alo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...