VOZAČKI SKUPLJI OD 1. JANUARA: 800 evra biće cena polaganja za B kategoriju u ovim gradovima!
Foto: Youtube Printscreen

u većini ostalih gradova cene se neće menjati

VOZAČKI SKUPLJI OD 1. JANUARA: 800 evra biće cena polaganja za B kategoriju u ovim gradovima!

Društvo -

U Beogradu za sada neće biti poskupljenja, prosečna cena je od 75.000 do 80.000 dinara, sa svim troškovima, od lekarskog pregleda, polaganja prve pomoći i polaganja samog ispita

Polaganje za vozačku dozvolu za B kategoriju u novosadskim auto-školama biće skuplje za 8.000 dinara, dok u većini ostalih gradova cene se neće menjati.

Od 1. januara polaganje u Novom Sadu uz prijavu ispita, lekarsko uverenje, te polaganje prve pomoći, stajaće buduće vozače oko 95.000 dinara ili nešto više od 800 evra. Iz Auto-škola objašnjavaju da su povećanju cena kumovale veće cene energenata, rada, poreza i doprinosa koje su im nametnute.

Milan Mudrinić predsednik Udruženja auto-škola iz Novog Sada kaže da je do poskupljenja trebalo da dođe još prošle godine kada je na snagu stupio novi Pravilnik o bezbednosti u saobraćaju.

- Vlasnici auto-škola sami će da odluče koliko će tačno biti poskupljenje, ali ako mene pitate biće oko 8.000. Pre svega poskupelo je i gorivo. Poslednju korekciju imali smo 2012. godine kada smo ušli u PDV pa smo morali da podignemo cenu. Litra goriva tada je bila 108 dinara, a sada je 160 dinara. Imamo problem i sa kadrovima koji odlaze u druge sektore i inostranstvo, moramo da ih zadržimo i stimulišemo povećanim primanjima. Pokrenuli smo i inicijativu prema državi da nas vrate gde smo bili pre 15 godina, u sistem obrazovanja po šifri delatnosti, drugačije poreske stope smanjile bi i cenu polaganja - rekao je Mudrinić.

Kako je dodao, od 2012. godine, prešlo se na novi sistem rada, koji je uključivao visoke standarde obuke i polaganja. Posebno što se tiče poligona, jer svaka auto-škola mora da ima u vlasništvu ili zakupu svoj poligon, te da izgradi uspon za kretanje vozila pod ručnom kočnicom.

Mudrinić kaže da se poskupljenje u većini gradova odlagalo, ali da je Subotici veća cena već godinu dana, oko 95.000 dinara, što ovaj grad izdvaja na vrhu liste najskupljih. Pored Novog Sada, kako najavljuje Mudrinić, na vrhu ove liste uskoro će biti i grad Sombor, gde se isto će biti povećanje cena za oko 8.000 do 10.000 dinara. To su nam potvrdili i iz Privredne komore auto-škola Srbije.

U Beogradu za sada neće biti poskupljenja, prosečna cena je od 75.000 do 80.000 dinara, sa svim troškovima, od lekarskog pregleda, polaganja prve pomoći i polaganja samog ispita.

Milan Todorović, predsednik Udruženja auto-škola iz Beograda kaže da ako su i vođeni neki razgovori o poskupljenju, oni nisu bili na nivou čitavog udruženja.

- Možda su neki vlasnici planirali sami da koriguju cene, to zavisi od raznih troškova, ali ne znam da je došlo do razgovora da svi podignu cene - rekao je Todorović.

U Kragujevcu je cena polagaja vozačkog ispita B kategorije sa svim troškovima oko 75.000 dinara, a kako kažu iz tamošnjih auto-škola bilo je priče o poskupljenju kada je stupio na snagu novi Pravilnik, ali to se još nije desilo, ne zna se niti kada će. Slično je i u Nišu, cene polaganja su oko 73.000 dinara, povećanja se planiraju, ali nikako da se auto-škole dogovore kada će to i koliko otprilike biti.

- Komercijalna cena jednog časa za B kategoriju trebala bi da bude 2.200 dinara, a u proseku je 1300 dinara u Srbiji. Nema više ljudi, intruktori ne želi da rade za malu platu i svi važu da li da ostanu u školi ili da voze kamion, gde su plate mnogo veće. Plata instruktora u Novom Sadu je veća nego instuktora na jugu zemlje i tu vam je razlika u cenama. Sa druge strane novosadske i subotičke auto-škole imaju nova vozila, svaki šest godina potrebno je menjati auto, a to košta između 20.000 do 30.000 evra.

U Beogradu još neće biti poskupljenja zbog velike konkurencije gde jedni drugima spuštaju cene, a velikim brojem kandidata uspevaju da pokriju troškove - rekao je Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track