NARODNI OBIČAJI ZA NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Badnjak, pečenica i česnica obavezni
Svečano... Na Badnje veče domaćin unosi badnjak u kuću, Foto: Profimedia

Tradicija

NARODNI OBIČAJI ZA NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Badnjak, pečenica i česnica obavezni

Društvo -

Hrišćanski vernici slave Božić kao uspomenu na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, sina božjeg, spasitelja sveta. To je praznik rađanja novog života koji se kod Srba obeležava najlepšim običajima. Svi ti običaji imaju za cilj da se umoli Bog da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Badnji dan

foto: Shutterstock

Božićno slavlje počinje na Badnji dan. Ujutro rano, čim svane, loži se vatra i pristavlja pečenica. Žene u kući mese božićne kolače i pripremaju trpezu za Božić. Kada se u kuću unesu pečenica, badnjak i slama, svi ukućani se zajedno pomole Bogu, čestitaju jedni drugima Badnje veče i sedaju za trpezu. Večera je posna, obično se pripremaju prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela.

Badnjak

Na Badnji dan pre izlaska sunca domaćin ide u šumu da seče badnjak od mladog hrastovog drveta. Kada odabere drvo, domaćin se okreće prema istoku, tri puta prekrsti i kaže „Pomozi Bože i Božiću“. Badnjak se seče sekirom ukoso sa istočne strane sa tri snažna udarca. Kad se badnjak donese kući, uspravi se uz kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do večeri. Na Badnje veče domaćin unosi badnjak u kuću i gosti tada ne dolaze.

Pečenica

foto: Shutterstock

Pečenicu u kuću na ražnju unosi domaćin i pozdravlja domaćicu i ukućane rečima: „Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče!“ Domaćica ih posipa pšenicom odgovarajući: „Dobro veče! Čestiti vi i vaša pečenica!“ Pečenica se unosi u sobu i prislanja na istočni zid, na kome stoje ikone i kandilo.

Slama

Posle badnjaka, u kuću se unosi slama, koja se posipa po celoj kući. Domaćica u slamu stavlja bombone i razne slatkiše koje deca traže pijučuću kao pilići. Slama simbolizuje slamu u pećini na kojoj se Hristos rodio.

Položajnik

foto: Shutterstock

Na Božić ujutro u kuću prvo dolazi položajnik. On čestita svim ukućanima praznik rečima „Mir božji, Hristos se rodi“, a ukućani odgovaraju: „Vaistinu se rodi“. Položajnik loži grančice badnjaka u šporet i govori: „Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica..., a najviše zdravlja i veselja, amin, Bože daj“. Domaćica posle toga daruje položajnika prikladnim poklonom.

Česnica

foto: Shutterstock

Česnica je pogača koju domaćica bez kvasca zamesi rano ujutro na Božić. U nju se stavlja novčić i služi se za božićni ručak. Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko pronađe novčić u česnici, po narodnom verovanju, biće srećan cele te godine i imaće para.

Kurir.rs/ S. Tomčić Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track