GRADONAČELNIK LESKOVCA BACA NA DOČEK 35.000 EVRA: Nataša Bekvalac plaćena kao nabavka male vrednosti!
Foto: Printscreen

ŠIROKO

GRADONAČELNIK LESKOVCA BACA NA DOČEK 35.000 EVRA: Nataša Bekvalac plaćena kao nabavka male vrednosti!

Društvo -

Pregovaranje za uslugu: Grad Leskovac, na čijem je čelu Goran Cvetanović, za koncert Željka Vasića za doček Nove godine na centralnom trgu i Nataše Bekvalac za doček Pravoslavne, od po sat i po, kešira oko četiri miliona dinara

Grad Leskovac, sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem na čelu, koji je poznat kao Faraon zbog svoje čuvene maske, preko Turističke organizacije iz tog grada, za koncerte Željka Vasića i Nataše Bekvalac za dva koncerta na dočeku dve Nove godine iz gradske kase iskeširao je 34.473 evra, i to za svega tri sata pevanja, saznaje Kurir.

foto: Printskrin / You Tube, Privatna Arhiva

Naime, prema podacima iz dokumentacije sa portala javnih nabavki, vidi se da je nastup Željka Vasića 31. decembra, za doček Nove 2020. godine, Leskovčane koštao 1.775.616 dinara bez PDV, odnosno 2.130.739 dinara sa PDV. Kad ovaj iznos preračunamo u evre, ispada da je Željko Vasić gradsku kasu u Leskovcu olakšao za 18.133 evra (prema srednjem kursu Narodne banke Srbije od 13. januara 2020), i to za svega sat i po pevanja, koliko je, prema ugovoru, morao minimalno da peva.

Nezaposlenih 15.000

Nešto jeftinija po Leskovčane ispala je Nataša Bekvalac, koja je izabrana da ih za doček Pravoslavne nove godine zabavlja za 1,6 miliona dinara bez PDV, odnosno 1.920.000 dinara sa obračunatim porezom na dodatu vrednost, ili za 16.340 evra, koliko je procenjena vrednost javne nabavke.

Ova javna nabavka sprovedena je u pregovaračkom postupku za nabavku „usluge nastupa estradne umetnice Nataše Bekvalac“, bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, ali na portalu javnih nabavki, kao i na sajtu Grada Leskovca nije objavljeno obaveštenje o zaključenom ugovoru ili sam ugovor.

Iako obe ove javne nabavke spadaju u kategoriju malih, ovi iznosi su i te kako veliki, naročito za grad poput Leskovca, u kome na posao čeka oko 15.000 nezaposlenih i u kome je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u oktobru iznosila 43.895 dinara ili 373 evra. Koliko gradski čelnici brinu o sugrađanima, od kojih većina radi za minimalac, a veliki broj radi na crno, vidi se po tome što su na tri sata pevanja Željku Vasiću i Nataši Bekvalac dali 92 i po prosečne plate.

Vadi se na Bregovića

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović tvrdi da su koncerti Željka Vasića i Nataše Bekvalac koštali ukupno 28.000 evra sa PDV, a u odbranu tog iznosa proziva bivše rukovodioce, koji su novogodišnje koncerte plaćali i po 50.000 evra.

foto: Privatna Arhiva, Damir Dervišagić

- Ukupna suma koju smo izdvojili za nastupe jeste 28.000 evra sa PDV, 15.000 za nastup Željka Vasića, i 13.000 za nastup Nataše Bekvalac. Suma od 13.000 evra sa PDV za nastup gospođe Bekvalac prikladnija je od one koju je prethodno rukovodstvo Grada Leskovca izdvojilo za nastup Gorana Bregovića za doček Pravoslavne nove godine pre osam godina, a reč je o sumi od 50.000 evra - kaže Cvetanović za Kurir.

On dodaje da, što se tiče nastupa Nataše Bekvalac, želja je bila da „svim našim zainteresovanim sugrađanima, a naročito onima koji su slabijeg materijalnog statusa, pružimo mogućnost da i oni uživaju, jer smo svesni toga da ne može svako da sam sebi priušti odlazak na doček“. Cvetanović kaže i da Leskovac nije siromašan, pa nas upoznaje sa činjenicom da je nezaposlenost od 2012. drastično smanjena, te da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje decembra 2012. bilo 22.812 lica, a podaci iz novembra 2019. govore - 14.226 osoba. Procentualno, 2012. stopa nezaposlenosti iznosila je 24,29, a u novembru prošle godine 15,15 odsto.

Neki gradovi to rade ovako

PARE U HUMANITARNE SVRHE

Za razliku od Leskovca, koji je za dva koncerta spiskao gotovo 35.000 evra, više gradova u Srbiji je ove godine odlučilo da ne organizuje doček Nove godine, već da novac preusmeri u humanitarne svrhe. Tako su postupili Vranje, Novi Pazar, Šabac i Vršac.

ČINJENICE

USLOVI ZA „JAVNU NABAVKU NATAŠA BEKVALAC“

da je u pitanju ženski vokal da muzički izvođač ima svoj prateći bend da je muzički izvođač nastupao u većim gradovima Republike Srbije i u inostranstvu da nastup izvođača s bendom traje minimum 90 minuta da izvođač koji nastupa ima bogatu višegodišnju karijeru da izvođač ima više albuma

Kurir.rs/ Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja