MASKE SU PALE! Junajted medija od Supernove tražila NEMOGUĆE USLOVE!
Gledaoci na gubitku... Gde gledati Premijer ligu, Foto: Marina Lopičić

ŠTETA! RAT OPERATERA VODI SE PREKO LEĐA KORISNIKA

MASKE SU PALE! Junajted medija od Supernove tražila NEMOGUĆE USLOVE!

Društvo -

Junajted medija postavila je pred Supernovu neverovatno nepovoljne uslove, kao što su veća cena, povećanje trajanja ugovora, teritorijalno
ograničenje, koji jasno ukazuju na nameru tog operatera da unapred sabotira
dogovor. Na gubitku u ovom sporu su korisnici, kažu sagovornici Kurira

Telekomov kablovski operater Supernova na sve načine pokušao je da postigne dogovor sa Junajted medijom kako bi korisnici imali sve televizijske kanale u ponudi. O tome svedoče nemogući uslovi iz novog ugovora koji im je ponudila Junajted medija, a od kojih je Supernova većinu prihvatila zbog interesa svojih korisnika.

Prema oceni sagovornika našeg lista, nove ugovorne stavke su neopravdane restriktivne mere, koje mogu predstavljati ozbiljnu povredu konkurencije, te da su u ovom ratu na najvećem gubitku građani.

Kao što se može videti uporednom analizom starog i novog ugovora, u čiji posed je došao Kurir, Supernova je prihvatila većinu tih novih, neverovatno nepovoljnih zahteva, kako korisnici ne bi dodatno bili oštećeni. Podsetimo, Junajted medija im je već prethodnim raskidom ugovora ukinula 17 kanala. Od tog trenutka 210.000 domaćinstava ostalo je bez televizije N1, Sport kluba, Sinemanije, Granda, Pikabua...

Nerealni zahtevi...  Stari i novi ugovor
Nerealni zahtevi... Stari i novi ugovorfoto: Kurir

Drastični uslovi

U predlog novog ugovora Junajted medija je uvrstila zapanjujuće nepovoljne stavke koje nisu bile u prethodnom: veće cene, produžavanje trajanja ugovora sa jedne na tri godine, zahtev za tehničku reviziju, ograničenje distribucije samo preko kablovske mreže, ali i uslov da se posle povećanja broja korisnika promeni i cena. Iako deluje da su uslovi sačinjeni s ciljem da ih kao potpuno nerealne i nepovoljne Supernova odbije, ovaj operater navodi da je sve prihvaćeno samo da korisnici ne bi bili oštećeni. Ipak, pojavljuje se i još jedan, najdrastičniji uslov - teritorijalno ograničenje emitovanja programa - koji je ovaj operater bio prinuđen da odbije. - Prihvatili smo za nas nepovoljnu cenu i nepovoljnu dužinu trajanja ugovora, zarad zadovoljstva naših korisnika, kako ne bi ostali uskraćeni za kanale koje smo i do sada emitovali. Prihvatili smo i atipičnu klauzulu kojom se uslovljavamo da bismo, ukoliko se broj korisnika poveća za preko pet odsto, morali da pregovaramo o novoj ceni. To bi značilo da bismo već za tri meseca mogli ponovo da ostanemo bez signala ukoliko pregovori ne uspeju - kažu za Kurir iz Supernove i napominju da bi onaj ko bi prihvatio ovakve uslove mogao da bude optužen za nesavesno poslovanje i nanošenje štete kompaniji.

Restriktivne mere

Ivan Ninić, osnivač Centra za vladavinu prava, za Kurir pojašnjava da je jako retka opravdanost za tako restriktivnu meru kao što je teritorijalno ograničenje, te da je najčešće reč o ozbiljnoj povredi konkurencije. - Teritorijalno ograničenje distribucije određenih TV kanala u praksi može predstavljati ozbiljnu povredu konkurencije, za koju su zaprećene visoke novčane kazne. Ne može se poslovnom politikom, opštim uslovima ili bitnim elementima ponude Junajted medije derogirati zakon. Tržište ponude i tražnje je načelno slobodno, ali u granicama prinudnih propisa. Samo tehnički ili drugi objektivni razlozi mogu biti opravdani u slučaju restriktivne odluke Junajted medije prema drugim tržišnim igračima. Sada je na potezu Komisija za zaštitu konkurencije, a ne treba isključiti ni sudski spor kao drugo moguće rešenje problema - kaže Ninić.

Nerealni zahtevi...  Stari i novi ugovor
Nerealni zahtevi... Stari i novi ugovorfoto: Kurir

Ljudi žele svoje kanale

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović ističe da usled nemogućnosti postizanja dogovora najviše gube korisnici. - U kablovskom sektoru vlada rat. I on nije od juče, nego je prisutan godinama. Ta situacija najmanje odgovara potrošačima koji su odabrali nekog operatera zbog određene ponude i televizijskih kanala. Ljudima ništa ne znače njihova međusobna saopštenja, već žele uslugu koju su ugovorili. Ovde treba da se uključi RATEL, da konkretno reaguje, a ne samo da bude levak za protok informacija - kaže Papović.

Kurir je poslao konkretna pitanja Junajted mediji, iz koje su nam poručili da ćemo saopštenje dobiti u toku dana. Međutim, odgovori nisu stigli do zaključenja broja. Podsetimo, u prethodnim saopštenjima naveli su da je Supernova „fantomska firma“ i da nijedan ugovor s njima ne bi bio legalan.

Obmanjivanje javnosti

N1 NASTAVLJA NEOBJEKTIVNO IZVEŠTAVANJE

Povodom pregovora Supernove i Junajted medije izveštavala je i televizija N1, ali je u svom prilogu obmanula javnost jer je zloupotrebila informacije. Naime, anketirali su građanina Z. M., koji je rekao da je nezadovoljan jer „zbog ukidanja Sport kluba ne može da gleda Australijan open“. Ovde je, međutim, izneta netačna informacija, s obzirom na to da se Australijan open prikazuje na Eurosportu, koji građani svakako imaju, a ne na Sport klubu. Ovakvim izveštavanjem N1 ponovo pokazuje neprofesionalnost i neobjektivnost. Podsetimo, sajt N1, koji pripada Junajted mediji, od početka ovih pregovora objavljivao je samo saopštenja svoje Junajted medije, a tek nakon dva dana, i nakon Kurirovih pitanja o objektivnosti, oni su objavili i saopštenje Supernove.

Kurir.rs/ ekipa Kurira Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track