Najnovije vesti

STEFANOVIĆ: U Srbiji 2019. godini oduzeto 1.680 komada oružja i 30.960 metaka
Foto: Tanjug/Milica Nikolić

bespoštedna borba protiv kriminala

STEFANOVIĆ: U Srbiji 2019. godini oduzeto 1.680 komada oružja i 30.960 metaka

Društvo

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Berlinu da je "bespoštedna borba protiv svih oblika kriminala prioritet koji zauzima jedno od najviših mesta u agendi Vlade Srbije", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Stefanović je na sastanku visokog nivoa u okviru francusko-nemačke inicijative o sprovođenju "Mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog oružja na Zapadnom Balkanu" rekao da je "članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i da na tom putu Srbija nastoji da razvije snažne i standardizovane mehanizme u suzbijanju oružja u ilegalnom posedu, u skladu sa evropskom bezbednosnom politikom".

"U 2019. godini uništeno je 15.430 komada oružja, što Srbiju svrstava u apsolutne lidere u regionu. Takođe, podneto je 1.411 krivičnih prijava protiv 1.463 osobe od kojih je oduzeto 1.680 komada oružja, 30.960 komada municije, 133 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 47 kilograma eksploziva i dva ručna raketna bacača", rekao je Stefanović.

On je podsetio i da su pripadnici MUP Srbije u septembru učestvovali u velikoj međunarodnoj akciji koja je bila usmerena na suzbijanje krijumčarenja oružja sa Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu i tom prilikom oduzeli 32 komada vatrenog oružja, od čega sedam automatskih pušaka, 13 pištolja, šest ručnih bombi, 2.164 komada municije.

foto: Shutterstock

"Srbija nastoji da daljim razvojem i regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti smanji mogućnosti da oružje dopadne u ruke kriminalnih grupa, kao i mogućnosti upotrebe oružja u izvršenju krivičnih dela, kako bismo na taj način poboljšali najpre bezbednost sopstvenih gradjana, ali i doprineli sigurnosti regiona i celokupne Evrope", kazao je Stefanović.

Stefanović je kao jedan od jasnih i merljivih pokazatelja da je Srbija preduzela ozbiljne napore u ovoj oblasti naveo i podatak da je od ukupno 81.846 krivičnih dela koja su izvršena u 2019. godini u 276 vatreno oružje evidentirano kao sredstvo izvršenja i da je taj broj iz godine u godinu manji.

Kurir.rs/Beta

Foto Tanjug/Milica Nikolić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...