NEOBIČAN ZAHTEV UDOVICE POSLEDNJEG ROĐAKA VELIKOG NAUČNIKA: Urna mog muža da bude pored Tesline
Foto: Privatna Arhiva

Ne odustaje

NEOBIČAN ZAHTEV UDOVICE POSLEDNJEG ROĐAKA VELIKOG NAUČNIKA: Urna mog muža da bude pored Tesline

Društvo -

Udovica poslednjeg Teslinog rođaka Vilijama Terboa, čiji posmrtni ostaci su godinu i po u mrtvačnici, traži da njegova urna ide u muzej

Urna sa posmrtnim ostacima poslednjeg rođaka Nikole Tesle Vilijama Terboa, koji je preminuo u avgustu 2018. u Nju Džerziju, godinu i po dana je u mrtvačnici u tom američkom gradu jer je njegova poslednja želja bila da počiva pored ujaka - u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

- Da me neko ne shvati pogrešno: moj suprug nije bio ravan Nikoli Tesli, ali je bio poslednji izdanak njegove loze, poslednja kap njegove krvi, i u Muzeju mu je mesto. Tesla nema nikog bližeg od srpskog roda od njega i to je bila Vilijamova poslednja želja - priča za Kurir Bojana Terbo (75), Vilijamova udovica, inače Kraljevčanka.

Pored urne, u Nju Džerziju je i dalje Vilijamova posmrtna maska i otisak njegove desne ruke, koje je tražio da mu se naprave posle smrti, baš kao što je to bio slučaj i sa Teslom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

- Nisam htela da njegova urna bude od zlata, poput Tesline, već sam se odlučila za srebro, sa elementima koji asociraju na zvezdano nebo - priča Bojana.

Vilijam Terbo, unuk Tesline rođene sestre Angeline i sin Nikole Trbojevića i Alise Hud, bio je najbliži rođak velikog naučnika, koga je upoznao kao desetogodišnjak, a preminuo je u 89. godini. On je, kako navodi udovica, pisani zahtev svojevremeno i prosledio Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, ali pošto nije dobijao odgovor, dva dana pred smrt tražio je od nje da uspostavi video-poziv s direktorom Muzeja.

- Bio je toliko slab da nije mogao ni da drži telefon. Samo je ponavljao da želi da počiva pored Tesle, a direktor Muzeja nam je rekao da to nije do njega, već da tako nešto mora da odobri nadležno ministarstvo. Prošlo je više od godinu dana, a poslednja želja mog supruga nije ispunjena - dodaje Bojana, koja je sa Vilijamom u braku provela 28 godina.

Tesla je imao tri sestre i brata, koji su imali ukupno desetoro dece. Sledeća generacija izrodila je šestoro dece, a od njih je Vilijam Terbo bio poslednji živi naslednik.

- Ne postoji zakonski osnov za čuvanje posmrtnih ostataka Vilijama Terboa u Muzeju Nikole Tesle - kaže za Kurir Radmila Adžić, sekretar Muzeja. Jovan Sljepčević

(Kurir.rs / Foto:Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track