SMEDEREVSKA PALANKA NA SNAŽNIM TEMELJIMA! Prva velika investicija posle 50 godina, Korejci prave fabriku za 1000 RADNIKA
Foto: smederevskapalanka.rs

SAVREMENA FABRIKA KABLOVA

SMEDEREVSKA PALANKA NA SNAŽNIM TEMELJIMA! Prva velika investicija posle 50 godina, Korejci prave fabriku za 1000 RADNIKA

Društvo -

U velikom holu zgrade Opštine Smederevska Palanka danas je potpisan Memorandum o razumevanju, između južnokorejske kompanije Kjungšin Kejbl i Opštine Smederevska Palanka. Na bazi ovog memoranduma, pomenuta kompanije iz Republike Koreje gradiće veliku fabriku u Smedervskoj Planci, u kojoj će biti zaposleno između 700 i 1000 radnika.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su Njegova ekselencija, ambasador Republike Koreje u Srbiji, Hjong-ćan Če, i ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Goran Knežević, generalni direktor KOTRE, Sung Gi Li, načelnik Podunavskog upravnog okruga, Nebojša Pavlović, direktori i menadžeri Kjungšin Kejbla, Kjungšin Holdinga i Kjungšin Grupe, kao i čelnici lokalne samouprave i odbornici SO Smederevska Palanka.

foto: smederevskapalanka.rs

U ime investitora iz Republike Koreje, memorandum je potpisao Ćon Hi Kim (Kjugšin Holdings), a u ime opštine Smederevska Planka, predsednik Opštine, Nikola Vučen.

Nakon potpisivanja Memoranduma, prisutnima se, prigodnim slovom, najpre obratio Nikola Vučen:

– Zadovoljstvo mije da pozdravim naše prijatelje iz Republike Koreje, i da im, sada i zvanično, poželim dobordošlicu u naš grad. Prošlo je nekoliko meseci od vaše prve posete. Niste prvi investitori koji ste nas posetili, ali ste jedini koji su već u prvom trenutku dali nadu da će naš trud, da Palanku stavimo na noge, uroditi plodom. Hvala vam što ste izabrali Srbiju, hvala vam što ste odabrali baš Palanku, kao mesto za ulaganje. Hvala vam što u našem gradu vidite budućnost. Kada se samo setim situacije u kojoj smo bili do pre samo nekoliko godina, ovaj trenutak deluje mi potpuno nestvarno. A stvaran je, i stvarno je i to da su se mnoge stvari promenile. Stvarno je da smo izašli iz mraka u kome smo bili. Stvarno je da smo ostvarili napredak koji niko ne može da nam ospori. Kilometri putne infrastrukture o tome svedoče, svedoče škole, opštinska kasa, a napredak nam tek sledi – rekao je predsednik opštine, i nastavio:

foto: smederevskapalanka.rs

– Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije, resornim ministarstvima, stvoreni su uslovi da se u Palanku ulaže i da se podstiče njen, kako privredni, tako i kulturni razvoj. Siguran sam da je Smederevska Palanka pravi primer kako izlgeda politika Aleksandra Vučića na delu. Da izgovoreno nisu samo prazna obećanja, već činjenice, koje su vidljive na svakom koraku. A primer Smederevske Palanke je dokaz da se ne ulaže samo u velike gradove, i da smo mi, kao teritorijalno i brojčano relativno mala opština, podjednako značajni kao i veće opštine, jer je politika Vlade Srbije – jednake prilike za sve, rekao je između ostalog predsednik opštine Smedrevska Planka, i još jednom zahvalio kompaniji iz Repubike Koreje na poverenju, a ministru privrede, Goranu Kneževiću, na podršci. –Čvrsto vam obećavam da je od danas Smederevska Palanka drugi dom za kompaniju Kingšin Kejbl i narod Republike Koreje, izjavio je Nikola Vučen na kraju svog prigodnog slova.

foto: smederevskapalanka.rs

– Dobar dan, ja sam ambasador Republike Koreje – rekao je na tečnom srpskom jeziku Hjong-ćan Če, a zatim svoj pozdravni govor nastavio na engleskom: – Svedoci smo nove velike investicije u Srbiji. Kingšin Kejbl će u Smederevskoj Palanci proizvoditi delove za tradicionale automobile, ali i komponente za elketrične baterije, koje će pokretati automobile, proizvode visoke tehnologije, koji predstavljaju budućnost automobilske industrije. Osim toga što će zaposliti ljude iz Smederevske Palanke, Kingšin kejbl će doneti i novu tehnologiju. Potpisivanju ovog memoranduma predhodio je usmeni dogovor sa predsednikom opštine, gospodinom Vučenom, i već tada smo se dogovorili da naša saradnja može da bude samo uspešna. Uveren sam da će ova investicija doprineti razvoju ekonomije, ne samo u Smederevskoj Palanci, nego u celoj Srbiji, rekao je Hjong-ćan Če, izrazivši zadovoljstvo zbog prisustva ministra Kneževića, i čestitajući predsedniku Vučenu na uspešnoj ceremoniji potpisivanja Memoranduma.

foto: smederevskapalanka.rs

– Zaista sam počastvovan što sam danas sa vama, rekao je na početku svog prigodnog govora Ćon-Hi Kim, iz Kjungšig Holdinga. – Naša kompanija od 1985. godine bavi se proizvodnjom komponenti za automobile, a od danas smo i u Smederevskoj Planci. To znači da ćemo od danas svi zajedno raditi na tome da izgradimo fabriku, kao što će naš zajednički trud biti značajan za njeno buduće poslovanje. Verujem da će fabrika biti izgrađena do sledeće godine, i da će potom početi proizvodnja. Naša je kultura drugačija od vaše, ali spremni smo da se, ovde, u Smedrevskoj Planci, uklopimo, rekao je Ćon-Hi Kim.

Prisutnima se, kratkim pozdravnim slovom, obratio i generalni diretor KOTRE, Sung Gi Li: – Kao direktor KOTRE, potrudiću se da dosta poslova dovedem u Srbiju. Izgradnju fabrike u Smederevskoj Palanci vidim kao veliki uspeh. Nadam se da će izgradnja ove fabrike pozitivno uticati na razvoj ekonomije u Srbiji, ali i na odnose između Srbije i Koreje. Nadam se da ćemo se ponovo videti na otvaranju fabrike, u aprilu naredne godine.

foto: smederevskapalanka.rs

Na kraju ceremonije govorio je ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Goran Knežević:

– Odavno nisam video ovoliko pozitivnih osećanja. I zato, kao i predsednik opštine Nikola Vučen, i ja imam pozitivnu tremu. Zato verujte da je ovo što govorim – iz srca. Najpre moram da sve prisutne pozdravim u ime predsednika, Aleksandra Vučića, u ime Vlade Republike Srbije, Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije. Ovo je veliki dan za opštinu, za ljude koji ovde žive. Dolazio sam u Smederevsku Palanku više puta, i veoma dobro sam upoznat sa situacijom, jer smo na sednicama Vlade vrlo često raspravljali upravo o ovoj opštini. Sve ono najgore što može da se desi jednoj lokalnoj samoupravi, događalo se vama u Smederevskoj Palanci. O duga u budžetu, dugovanja javnim preduzećima, do neisplaćenih plata, neuspele privatizacije u „Goši“… Sve što je moglo da ide po vašim leđima, išlo je po vašim leđima. Takođe, upoznat sam i sa aktivnostima lokalne sampouprave od 2016. godine, sa naporima kako da se opština konsoliduje i kako da Smederevska Palanka krene napred. I, kao što se u životu svaki rad isplati, i ovde se rad lokalne samouprave isplatio. Kao što je predsednik Vučić obećao, jedna velika investicija došla je u Smederevsku Palanku. Potpisivanje ovog memoranduma znači 700 radnih mesta, znači 700 plata, znači 700 novih osmeha na licima ljudi u Smederevskoj Palanci, znači sigurnu perspektivu, i bolji život. A tako je u celoj Srbiji. Od 2012. godine, koja je bila katastrofična, kada je otpušteno skoro 400.000 ljudi, i kada je država bila pred bankrotom, uspelo nam je za sedam godina zaposlimo 700.000 ljudi. Stopa nezaposlenosti je pala sa 26 procenata na 9, 5 procenata, a tim tempom će se i nastaviti. Samim tim, rastu i plate u Srbiji. Setite se, 2012. godine u Srbiji, prosečna plata bila je 331 evro, a u decembru 2019. prosečna plata je bila 508 evra. Znači skoro 50 posto veća plata u evrima, u čvrstoj valuti, uz stabilan kurs evra. Dakle, u Srbiji se mnogo stvari pokrenulo. I biće još bolje. Sigurno ste čuli za ambiciozan plan „Srbija 2020-2025“, u koji će biti uloženo 14 milijardi evra u narednih pet godina, kako bi se povećao standard naših građana. Pre svega biće uloženo u infrastrukturu, u puteve, vodovode, kanalizaciju, kako bi narod i u manjim naseljima živeo bolje i kvalitetnije. Predviđeno je da prosečna plata 2025. godine bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra. Sada neko može reći da je to previše ambiciozno, ali verujte da nije. Radićemo na poboljšanju našeg poslovnog ambijenta, i dovodićemo investitore, otvarati nova radna mesta, raditi na infrastrukturi, omogućićemo da naši građani žive mnogo bolje i kvalitetnije – rekao je ministar Knežević, i na kraju svog obraćanja, kako je rekao, „malu tajnu“ – da će u bliskoj budućnosti još jedna velika investicija doći u Smederevsku Palanku.

1 / 5 Foto: smederevskapalanka.rs

Predsednik opštine, Nikola Vučen, dodelio je zahvalnice, ministru Goranu Kneževiću, ambasadoru Republike Koreje, Hjong-ćan Čeu, generalnom direktoru KOTRE, Sung Gi Liu, Mihailu Pavloviću, savetniku za ekonomske odnose KOTRE, Ćon Hi Kimu, direktoru Kjungšin Holdinga, Đe Kon Sou, iz Kjungšing Kejbl Europe, gospođici Đi He Von (Kjungšin Holding), Sang Jong Hanu (Kjungšing Kejbl) i Predragu Deretiću, savetniku za investicije Razvojne agencije Srbije.

Potpisivanju Memoranduma prethodili su sastanci predsednika opštine sa ambasadorom Republike Koreje, predstavnicima Kjungšin Grupe i ministrom Kneževićem.

Kjungšin Kejbl ko, Ltd. je jedna od kompanija koja pripada Kjungšin Grupi, koja proizvodi auto-delove i isporučuje ih, uglavnom, kompanijama Hjundai i Kia Motors.

Glavna poslovna oblast ove kompanije proširena je sa automobilskih i industrijskih žica i kablova na proizvodnju auto-delova za visokonaponska i niskonaponska električna vozila, u skladu sa novim trendovima u auto industriji. Kjungšin Grupa je proširila svoje poslovne aktivnosti i danas poseduje poslovne lokacije širom sveta, u SAD, Poljskoj, Kini, Meksiku, Indiji, Hondurasu, Kambodži, itd.

Do sada je glavno tržište iz Kjungšin Grupe bilo u Republici Koreji i Kini, nakon čega se poslovanje proširilo i u mnoge druge oblasti. Od 2018. godine počelo je poslovanje u Evropi, na čijem je tržištu Kompanije sve zastupljenija, i to je glavni razlog zašto Kjungšin Grupa želi da napravi čvorište za Evropu u Srbiji.

Fabrika u Smederevskoj Palanci imaće najmanje 700 zaposlenih, a u njenu izgradnju biće uloženo 20 miliona evra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track