8. MART NIJE KAO ŠTO JE NEKADA BIO: Stavi tu ružu u kesu da se ne vidi
Mokre ulice oterale kupce... Zeleni venac, Foto: Kurir/Mina Branković

dan žena

8. MART NIJE KAO ŠTO JE NEKADA BIO: Stavi tu ružu u kesu da se ne vidi

Društvo -

Tužno: Cveće je juče na Zelenom vencu prodavao i glumac Borivoje Kandić, koji je za Kurir rekao da je ovaj dan izgubio simboliku, kao i svi ostali praznici

Ranije su muškarci 8. marta u mnogo većoj meri svojim izabranicama priređivali iznenađenja, a danas se to, po svemu sudeći, jedva svelo i na jedan cvet!

Reporteri Kurira juče su obišli ulične prodavce cveća, ali i cvećare i prodavce na pijaci Zeleni venac i svi do jednog se žale da je prodaja cvetnih aranžmana drastično opala u odnosu na prethodne godine.

Rasprodaja

Ispred pijace na Zelenom vencu zatekli smo i nekada poznatog glumca Borivoja Kandića kako prodaje cveće. On nam se, takođe, požalio da prodaja ide bedno.

- Spustio sam cene svega što imam u ponudi na 100 dinara! Najviše su se prodavale ruže jer je to više kao neki simbol. Mislim da je generalno 8. mart izgubio svoju simboliku, kao i Nova godina, Božić... - rekao nam je Kandić.

Zorka Radivojević, radnica jedne cvećare, žali se da su im velika konkurencija ulični prodavci, kao i to da su im cene iste kao i njihove. - Mnogo je manje posla nego što smo očekivali. Juče su muškarci kupovali više od žena, dok su za Dan zaljubljenih više pazarile žene. Štede muškarci za 8. mart i još, ako može, da se sakrije cvet koji kupe, kažu: „Skrati, stavi u kesu!“ Stide se, izgleda, ili cvet možda ide nekom kome ne bi smelo. Aranžmani slabije idu, dok se najviše prodaju ruže i lale - ispričala nam je Zorka.

Loše vreme

- Nikad slabije nije išla prodaja - rekao nam je Boban Idžić, koga smo zatekli na Terazijama. Njegov kolega Dragan Jovanović kaže za Kurir da je na slabu prodaju uticalo i loše vreme. - Žene više kupuju cveće, muškarci nešto slabije, izgleda da su se nešto stisli i da štede. Sirotinja je i bogu teška. Cene idu do 200 dinara, koliko su ruže, a aranžmani od 500 pa više - naveo je Jovanović.

Mali znak pažnje

SAOBRAĆAJCI DELILI CVEĆE ŽENAMA

foto: MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tradicionalno su i ove godine ružama tokom redovne kontrole saobraćaja svojim sugrađankama širom Srbije čestitali Dan žena. Poklanjajući im cveće kao mali znak pažnje, saobraćajci su damama i na ovaj način želeli da ulepšaju dan i pokažu kako se brigom i uzajamnim poštovanjem može doći do veće bezbednosti u saobraćaju. Uz osmeh i ruže, saobraćajni policajci damama su poručili da nastave da budu savesne i odgovorne učesnice u saobraćaju.

Borba za prava

PRVI DAN ŽENA OBELEŽEN 1909. GODINE

Međunarodni Dan žena slavi se svake godine 8. marta, kao podsećanje na borbe za ženska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi put obeležen je 1909. u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici tekstila u Njujorku, kada je poginulo oko stotinu žena.

Kurir.rs/ M.B. Foto: Kurir/Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track