EVO ŠTA ZNAČI UPOTREBA VOJSKE SRBIJE U CIVILNE SVRHE: Ko i kako proglašava vanredno stanje
Foto: Ministarstvo odbrane

čeka se odluka predsednika

EVO ŠTA ZNAČI UPOTREBA VOJSKE SRBIJE U CIVILNE SVRHE: Ko i kako proglašava vanredno stanje

Društvo -

Šta znači odluka o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe, koju danas, prema saznanjima Tanjuga, donosi predsednik Aleksandar Vučić, regulisano je Zakonom o Vojsci Srbije.

Zakon o vojsci, Član 2, predviđa da predsednik Republike ili ministar odbrane po ovlašćenju predsednika Republike, može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

foto: AMG

Predsednik je sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije korona virusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadleznosti predsednika Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je sada na predsedniku Srbije da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti sve službe u funkciju života i zdravlja građana.

Tanjug je saznao da će predsednik danas doneti odluku o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe.

To bi mogao biti i korak ka uvođenju vanrednog stanja, koje je, inače, regulisano članovima 87 i 88 Zakona o odbrani.

Član 88 kaže da se zajednicki predlog za proglašenje ratnog ili vanrednog stanja utvrđuje na osnovu procene rizika i pretnji po bezbednost Republike i njenih gradana.

"Procena iz stava 1. ovog clana koju ministar odbrane istovremeno dostavlja predsedniku Republike i predsedniku Vlade, sadrži ocenu ugroženosti i posledice koje su usled toga nastupile ili mogu nastupiti", navodi se.

Predsednik juče nije isključio mogućnost uvođenja vanrednog stanja, u skladu sa procenom situacije.

"Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države, zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici I tako dalje", rekao je ranije danas Vučić.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, podrazumeva najteže moguće mere.

"Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju", rekao je Vučić.

Odluka o upotrebi Vojske mogla bi da bude korak ka najtežim mogućim merama.

"Vanredno stanje u zemlji proglašava Narodna skupština ako je ugrožena država i narod zbog elementarne katastrofe ili bolesti (zemljotres, požar, pobuna, epidemija), kaže profesor Ustavnog prava Slobodan Orlović.

U toku trajanja vanrednog stanja mogu da se ograniče određena ustavna prava, među njima i biračko pravo, što bi, kako navodi profesor, ako se donese i odluka o uvođenju vanrednog stanja, moglo da dovede do odlaganja aprilskih izbora.

Orlović napominje da vanredno stanje može da traje najduže 180 dana, odnosno dva puta po 90 dana.

Mere tokom vanrednog stanja, kako je ukazao, donosi Narodna skupština, a ako narodni poslanici ne mogu da se okupe, mere donosi Vlada uz supotpis predsednika Republike.

"Mere su zapravo ograničenja ljudskih prava garantovanih Ustavom, a koje će mere biti donete odlučuje se u skladu sa potrebama novonastale situacije, na primer, ograničenje slobode kretanja, ograničenje slobode okupljanja, obaveza zdravstvenih kontrola, ograničenje prava na obrazovanje (zatvaranje škola) i drugo", rekao je profesor Orlović.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Ministarstvo Odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track