DOBRA VEST ZA VLASNIKE KUĆNIH LJUBIMACA: Ne treba da brinete PSI I MAČKE NE PRENOSE KORONAVIRUS!
Foto: Shutterstock

Kućni ljubimci šta s njima dok traje pandemija

DOBRA VEST ZA VLASNIKE KUĆNIH LJUBIMACA: Ne treba da brinete PSI I MAČKE NE PRENOSE KORONAVIRUS!

Društvo -

Dobra vest Trenutno nema nikakvih dokaza da životinje koje držimo u kući mogu biti zaražene

Iako nam je to teško priznati, ali i kućni ljubimci nam mogu biti „neprijatelji“ kada je zdravlje u pitanju. Baš kao i ljudi, i životinje mogu preneti krpelje ili bakterije na čoveka, a to može da prouzrokuje brojne zdravstvene probleme. Najbolje bi bilo da u vreme koronavirusa ljubimcu ne dozvolite da se penje na kauč, da redovno održavate njihovu higijenu i da vodite računa o tome da ih drugi ne dodiruju. Svesni trenutnog stanja u zemlji, donosimo nekoliko preporuka građanima u vezi sa brigom za kućne ljubimce.

Slobodno ih izvedite napolje

Zasad nema nikakvih ograničenja za kretanje ljubimaca. U parkovima za pse izbegavajte preveliku blizinu drugih ljudi zbog vaše bezbednosti, ali i zbog zaštite drugog vlasnika. I ne zaboravite da redovno skupite izmet koji ostaje iza vašeg psa.

foto: AP/Ilustracija

Nabavite im hranu za dve nedelje

Kao što razmišljate o nabavci hrane za sebe, razmišljajte i o nabavci njihove. Namirnica u prodavnicama će biti dovoljno, ali ako ne želite da nepotrebno ulazite u prostore s većim brojem ljudi, imajte u rezervi nekoliko konzervi i suvu hranu (granule). Nabavite i ostalo šta im je potrebno - posip, sredstva za zaštitu od parazita i krpelja. Kad vam nestane hrane i drugih potrepština za njih, novu zalihu naručite telefonski ili preko interneta uz dostavu na kućni prag.

Proverite im zdravstveno stanje

Ako treba da ga odvedete na veterinarski pregled ili vakcinu, ne odgađajte to. Nazovite veterinara i zakažite termin umesto da u čekaonici stvarate gužvu. Starijim sugrađanima ponudite pomoć za šetanje pasa Dostava hrane i lekova nije jedino čime možete pomoći starijim sugrađanima. Nekima će dragocena pomoć biti šetnja psa. Ako i vi imate psa, to znači još jednu njušku više u šetnji, a ako nemate, dobro delo koje činite je još veće. Šetnja je i za vas i za njih jako zdrava fizička aktivnost.

I ono najvažnije - ne napuštajte ih

Psi i mačke ne prenose virus kovid-19. Napuštanje ljubimca iz straha da će vam preneti koronu nije razumno.

Kurir.rs

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track