KRISTIJAN GOLUBOVIĆ I JOCA AMSTERDAM NA SLOBODI? Robijaši hoće kući, plaše se KORONE!
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

POKRENULI PETICIJU

KRISTIJAN GOLUBOVIĆ I JOCA AMSTERDAM NA SLOBODI? Robijaši hoće kući, plaše se KORONE!

Društvo -

Zatvorenici u Srbiji pokrenuli su peticiju da im se kazne ublaže ili da čak budu pušteni u kućni pritvor zbog pandemije korona virusa!

Ukoliko im peticija prođe, na slobodi bi mogli da se nađu i "najviđeniji" robijaši poput Kristijana Golubovića, Joce Amsterdama, vođe navijača Partizana Đorđa Prelića...

"Peticiju su pokrenuli zatvorenici osuđeni za lakša krivična dela, kao što su imovinski delikti ili izazivanje saobraćajnih nesreća. Da bi skupili veći broj potpisa, pridružili su im se svi osuđenici kojima je isteklo dve trećine kazne i koji ispunjavaju zakonske uslove za podnošenje zahteva za uslovni otpust", kaže jedan poznati beogradski advokat čiji je klijent jedan od potpisnika peticije.

Ideju za peticiju dobili su iz drugih zemalja, kao na primer Irana, gde je na slobodu pušteno 55.000 osuđenika za manja krivična dela. Takođe, u italijanskim zatvorima su izbili nemiri u kojima je poginulo šest zatvorenika, a sve zbog navodnog straha od korona virusa.

Da li se srpski zatvorenici zaista boje bolesti ili samo žele na slobodu? To je nemoguće utvrditi.

"Iako su osuđeni, oni su građani, kao i svi drugi i imaju svoja prava. Da li će njihova peticija biti usvojena, ako uopšte uspeju da sakupe potpise i dostave ih nekoj instituciji, to je potpuno druga stvar. Zasad sudovi postupaju kao i dosad, nadležni sud o svakoj molbi za uslovni otpust odlučuje pojedinačno", dodaje izvor.

Kristijanu Goluboviću kazna ističe polovinom aprila, Đorđe Prelić osuđen je na deset godina zbog ubistva Brisa Tatona, a odležao je više od trećine, Joca Amsterdam je na robiji od 2012, jer je 1995. naložio i platio ubistvo Gorana Marjanovića Goksija Bombaša i stekao je pravo da zatraži uslovni otpust...

Srpski Telegraf Miloš Ž. Lazić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track