RAZLIKA IZMEĐU GRIPA I KORONE: Toliko je slično da samo test otkriva šta je
Foto: Profimedia

analiza

RAZLIKA IZMEĐU GRIPA I KORONE: Toliko je slično da samo test otkriva šta je

Društvo -

Grip i kovid-19 počinju isto, zaraženi će imati groznicu, umor i bolove u telu

Da li su svako kijanje i kašljanje simptomi bolesti kovid-19, koju izaziva koronavirus, ili pak znaci gripa, pitanje je koje se u ovom času roji u milionima glava u Srbiji, ali i na celoj planeti. - Prehlada je ako nemate temperaturu - kaže dr Vilijam Hezeltin, stručnjak za zarazne bolesti.

Upala pluća

Ukoliko se radi o kovidu-19, simptomi će početi da izgledaju kao grip, koji je i dalje aktivan u ovo doba godine. - Zaraženi će imati groznicu, umor i bolove u telu. Baš kao i kod gripa. I koronavirus i grip mogu dovesti do upale pluća u teškim slučajevima. Jedini način da se utvrdi o kojoj bolesti je reč jeste testiranje - kaže dr Robert Norton, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu Obern.

Većina ljudi će dobiti simptome infekcije koronavirusom od dva do 14 dana nakon što se zaraze.

Kako dodaje, inficirani koronavirusom mogu da ne pokazuju simptome, a da šire zarazu, zbog čega je socijalno distanciranje od suštinskog značaja.

Stariji građani

Svi su u riziku od koronavirusa, a najrizičnije grupe su stariji građani, kaže dr Norton, jer oni imaju slabiji imunitet. - Svako ko boluje od astme, kancera, druge hronične bolesti ili prima novije lekove za artritis izložen je većem riziku - kaže on i dodaje da koronavirus može ubiti i mlade ljude ako dobiju teško zapaljenje pluća.

Dr Aleksandar Stefanović

ZA TRUDNICE S KORONOM VIŠEGRADSKA I NARODNI FRONT

foto: Screenshot

GAK Višegradska i GAK Narodni front određeni su da zbrinjavaju trudnice ukoliko postoji sumnja ili je potvrđeno da su zaražene koronom, rekao je direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović. Napomenuo je da nema dovoljno dokaza da korona može dovesti do spontanog pobačaja, ali ukoliko je reč o odmakloj trudnoći, virus može dovesti do pucanja vodenjaka i prevremenog porođaja.

Kurir.rs/ R. B. Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track