VUČIĆEVA SAVETNICA OTKRILA: Testirani članovi Aninog kabineta! Evo šta se zna o blokadi 3 žarišta i novim merama
Foto: Printscreen, Prva

suzana vasiljević

VUČIĆEVA SAVETNICA OTKRILA: Testirani članovi Aninog kabineta! Evo šta se zna o blokadi 3 žarišta i novim merama

Društvo -

Suzana Vasiljević o ponašanju medija i izveštavanju u doba korone

- Mislim da je većina medija na visini zadatka, i situacija je bolja nego u vreme poplava jer novinari sada proveravju informacije koje stignu putem društvenih mreža - kaže Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije.

Onda dodaje da je predsednik u dogovoru sa premijerkom i lekarima od prvog dana doneo odluku da javnost odmah obaveštava o svemu što se dešava i da nema sakrivanja činjenica i brojeva.

- Bolje je upozoriti ljude na ono što se dešava kako bi barem na taj način sprečili da se ova pandemija širi brže i u većem obimu - kazala je ona.

Ko će se obratiti javnosti dogovaraju se predsednik i premijerka, kao i stručni tim lekara, pri čemu premijerka i predsednik objašnjavaju poteze Vlade, a lekari su tu za stručne informacije, koji u ovoj situaciji imaju glavnu reč.

Ona je potvrdila da su sinoć preminule dve osobe.

- Na dnevnom nivou umiru stotine ljudi, nadam se da ćemo ostati na najmanjem mogućemo broju, da nam se neće desiti Italija ili Španija. Naravno, za to nam je potrebna pomoć našeg stanovništva. To za sada dobro ide - dodaje ona.

Što se tiče 3 žarišta u Srbiji, Niša, Beograda i Valjeva, ona kaže da će u toku naredna 24 sata biti saopštene nove mere, a da se ne zna da li će doći do zatvaranja ovih mesta, što bi podrazumevalo da ne postoji putni transport, odnosno da niko ne može da uđe i izađe iz njih, što je jedina sigurna varijanta da ne dođe do širenja zaraze po celoj zemlji.

- Lekari u Srbiji su rekli da još ne treba zatvarati tri grada Beograd, Niš i Valjevo, koji su najveće žarište korona virusa, a da će ta mera biti sagledana u naredna 24 sata, kaže savenica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Vasiljević se osvrnula i na kolektivnu izolaciju o kojoj se mnogo priča od juče:

- Nažalost u ovakvom vremenu nema mesta razgovoru o luksuzu i komforu, kada dođete u Sajam ja nisam sigurna da li je bitno da li su vam nokti nalakirani i da li možete da se tuširate svakih 5 minuta, bitno je spasiti živote. Nijedna bolnica nije dizajnirana da bi vama bilo lepo, već da biste brže ozdravili.

Hala na Sajmu je najbolji prostor za ovu svrhu, zbog više izlaza i ventilacije, ocenili su kineski stručnjaci, a otkrila je ona.

- U ovoj situaciji vi imate neprijatelja kog ne vidite - dodala je.

Ni velika društva nisu imuna od ovakve vrste panike, otkrila je ona, kao i da je Angela Merkel u video pozivu otkrila i da ljudi u Nemačkoj panično kupuju toalet papire i nudle.

- Panika postoji svugde, u većini evropskih marketa robe više nema, naše prodavnice su pune, Srbija se reorganizovala...- zaključila je ona.

Otkrila je da svi članovi kabineta predsednika, uključujući i predsednika, prolaze sve mere pri ulasku u državne institucije, meri se temperatura, dezinfikuju ruke i slično...

Testirani članovi Aninog kabineta

Prokomentarisala je i prvog zaraženog u Vladi, državnog sekretara Ministarstva zaštite životne sredine Branislava Blažića, kazavši da je koliko zna jedini zaraženi, i da su ostali testirani saradnici iz Brnabićkinog kabineta negativni na koronu.

"Koliko ja znam, jedino je potvrđeno da je u kabinetu ministra Gorana Trivana ima zaraženih", rekla je Vasiljević.

Ona je dodala da je došlo do loše interpretacije izjave o zaraženima u Vladi Srbije.

Kurir.rs, Prva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja