EMIRATI ŠALJU POMOĆ SRBIJI: Bin Zajed javio Vučiću da stiže avion iz UAE
Foto: BETA/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE

Borba Naša zemlja nije prepuštena sama sebi

EMIRATI ŠALJU POMOĆ SRBIJI: Bin Zajed javio Vučiću da stiže avion iz UAE

Društvo -

Diplomatija Posle Kine, najavljene isporuke i iz drugih zemalja. Stručnjaci ocenjuju da je to rezultat mudre spoljne politike, ali i lični odnosi predsednika sa svetskim liderima

Posle ogromne pomoći iz prijateljske Kine, u Srbiju je stigla i pošiljka iz Rusije, a sutra stiže i avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio prestolonaslednik UAE Muhamed bin Zajed!

Dodatnu pomoć najavila je i Evropska unija, a sve ovo, navodi bivši diplomata Zoran Milivojević, potvrda je ispravnosti naše politike nesvrstavanja na globalnoj sceni. On dodaje i da se lični odnos predsednika Vučića sa svetskim liderima u ovoj situaciji pokazao kao veoma značajan.

foto: TANJUG / FOTO KINESKA AMBASADA

Zajednički napori

U Beograd je pre dva dana stigla isporuka iz Rusije - 15.000 testova na koronavirus, koji će biti prosleđeni Institutu za javno zdravlje „Torlak“. Istovremeno, objavljeno je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao preksinoć telefonom sa šeikom Bin Zajedom, prestolonaslednikom UAE, i da Srbiji stiže pomoć iz te zemlje u subotu. O ovom razgovoru na svom nalogu na Tviteru javnost je obavestio Bin Zajed. - U telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao sam o bilateralnim vezama i zajedničkim naporima u borbi protiv kovida-19. UAE i dalje pružaju svu podršku međunarodnim naporima koji imaju za cilj kontrolu širenja koronavirusa - naveo je Bin Zajed, a predsednik Srbije je retvitovao ovu objavu, uz zahvalnost na pomoći Srbiji u teškim vremenima.

foto: Kurir

Kada je reč o pomoći iz EU, Evropska komisija će odobriti da se sredstva iz IPA za Srbiju i tekućih projekata, u iznosu od 94 miliona evra, preusmere za podršku zdravstvenom sistemu, a u cilju prevencije daljeg širenja koronavirusa, poručila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Od tog novca, 15 miliona evra ide za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora sa UNDP i UNOPS, a kako je saopšteno iz ministarstva, sagledana je i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama. Postoji i mogućnost dodatne podrške u saglasnosti sa Vladom Srbije, tako što bi se sredstva opredeljena za realizaciju projekata čije sprovođenje još uvek nije otpočelo preusmerila za potrebe podrške zdravstvenom sistemu i prevazilaženju socioekonomskih posledica u iznosu od 57,6 miliona evra.

foto: TANJUG/ ER SRBIJA

Odlična spoljna politika

Prema rečima Zorana Milivojevića, sada su se na delu pokazale dobre veze Srbije. - Ovo je primer koliko je naša opcija nezavisnosti pravilna, koliko se naš državni koncept pokazao kao efikasan. Značajno je to što biramo prijatelje po sopstvenom izboru. Kina nikad nije uslovljavala Srbiju - kaže Milivojević i dodaje: - Sada se vidi koliko je važno što Vučić ima lični odnos sa Đinpingom, Zajedom, Putinom.

Suzana Vasiljević Svakodnevno stiže pomoć iz Kine

Paralelno, u Srbiju iz Kine gotovo svakodnevno stiže pomoć u medicinskoj opremi i lekovima, otkrila je juče Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije za medije. Ona je navela da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć koju je uputila Kina, a koja uključuje i dolazak šest kineskih lekara. Vasiljevićeva je podsedila i da je Norveška izdvojila ogromna sredstva i nabavila veliki broj respiratora, koji bi početkom sledeće nedelje trebalo da budu u Srbiji. Pomoć iz EU trebalo je da stigne juče u toku dana, kao i manji avion sa dodatnom pomoći iz Rusije.

foto: Nebojša Mandić

Avion otišao u SAD Stiže pomoć i iz Amerike

Najveći avion u srpskoj nacionalnoj floti „erbas A-330“ poleteo je juče u podne s beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ u Los Anđeles kako bi pokupio humanitarnu pomoć. Ovaj čarter let organizovala je Vlada Srbije, a on bi trebalo da donese pomoć SAD za borbu protiv koronavirusa. Pored pomoći, ovim letom će, na molbu američke ambasade, biti prevezeno i 80 američkih državljana koji su ostali u Srbiji.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: BETA/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track