SKRAĆEN PROLEĆNI RASPUST: Proba male mature posle Vaskrsa
Foto: Ana Paunković

Izmene: Ministar Mladen Šarčević

SKRAĆEN PROLEĆNI RASPUST: Proba male mature posle Vaskrsa

Društvo -

Odlučeno: Neradni dani biće od 17. do 20. aprila, dok će ostalim danima
redovno ići nastava putem televizije

Prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola, umesto deset dana, trajaće četiri dana, a nakon Uskrsa biće organizovana onlajn proba male mature, poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a ministar kaže da je u vanrednim okolnostima nepotrebno prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu, te da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić napravio izmenu školskog kalendara, pa će neradni dani biti od 17. do 20. aprila, dok će ostalim danima redovno ići nastava putem televizije.

- Svi će imati pauzu od četiri dana za verske praznike. Za hrišćanski deo to su Veliki petak, subota, Vaskrs i vaskršnji ponedeljak. Ta četiri dana će biti emitovani sadržaji iz verske nastave - rekao je Šarčević i dodao da time želi da se nastavi kontinuitet nastave na daljinu.

U dopisu koji je prosleđen direktorima osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji navedeno je da dane predviđene za raspust treba iskoristiti za učenje i da bi prekidanje nastave na daljinu bilo na štetu učenika.

foto: Kurir

Proba male mature, koja je bila planirana za 27. i 28. mart, pomerena je zbog epidemije koronavirusa. - Mi ćemo najverovatnije posle uskršnjih praznika organizovati probu. Očekujem da će roditelji odigrati dobru ulogu, jer je i njima bitno da vide koliko njihovo dete zna. Učenici osmog razreda sada mogu na RTS planeti da obnove gradivo šestog, sedmog razreda - naglasio je ministar i dodao da se već štampaju testovi za maturu, koja je planirana za 17, 18. i 19 jun: - Imaćemo razumevanje za okolnosti pod kojima se sada uči, ali ponavljam i da svi imaju sada iste uslove. Mislim da bi bilo najlošija pedagoška poruka da kažemo hajde da prekinemo sada sve - naglasio je Šarčević.

Pomeranje

Školska godina može da počne 15. septembra?

Šarčević je istakao i da naredna školska godina počinje 1. septembra, ali da i to može da se pomeri. - Mi smo gospodari školskog kalendara. Ne moramo da počnemo školsku godinu 1. septembra, možemo 15. septembra, pa u narednoj školskoj godinu možemo drugačije organizovati raspuste - kazao je Šarčević.

Kurir / J. I.

Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track