NA DANAŠNJI DAN PRE 21 GODUNU OBOREN JE NEVIDLJIVI F 117: Pukovnik Zoltan Dani otkriva šta se desilo te sudbonosne noći
Foto: Profimedia, Youtube

ovo je njegova poruka srbiji

NA DANAŠNJI DAN PRE 21 GODUNU OBOREN JE NEVIDLJIVI F 117: Pukovnik Zoltan Dani otkriva šta se desilo te sudbonosne noći

Društvo -

Pre 21 godinu je počela NATO agresija na našu zemlju, a na današnji dan oboren je "nevidljivi F-117".

Pukovnik Zoltan Dani, komandant 3. diviziona 250. raketne PVO brigade ušao je u istoriju. Otkrio je šta je za njih bila noćna mora, šta se desilo te sudbonosne noći i kako je izgledao susret sa američkim pilotom kog je "skinuo" sa neba.

- Mi smo se već pre bombardovanja uveliko pripremali za tu situaciju, tako da nas to nije iznenadilo. Pripadnici naše jedinice su bili vrhunski obučeni i to je ulivalo visoko uzajamno poverenje vojnika i starešina. Svi potrebni dokumenti i planovi, kao i sva najvažnija uvežbavanja su na vreme sprovedeni, tako da za nas nije bilo iznenađenja, a kada nema iznenađenja znači da smo potpuno spremni i osposobljeni za izvršavanje borbenih dejstava - rekao je Dani.

Na pitanje da li se plašio američkih SEAD napada raketama koje se same navode prema radarskom odrazu, kaže da njegovu jedinicu nikada nisu uspeli da pogode.

- Te neprijateljske jedinice za neutralisanje naših radarskih i PVO sistema su stvarno bile noćna mora za nas branioce, ali i za njih smo imali odlično rešenje koje smo uvežbali a kasnije i uspešno sproveli. Naša jedinica je u više navrata bila na meti ali nikada nisu uspeli da nas pogode i neutrališu.

Pokovnik je opisao i istorijsku noć, kada je postao prvi i jedini čovek u istoriji koji je oborio "stelt" avion.

- Bili smo na vatrenom položaju blizu sela Šimanovci. Stanica za vođenje raketa je bila ispravna, a uvežbana borbena posluga je bila na svojim mestima. Oko 20:30 smo dobili naređenje od pretpostavljene komande da pređemo u najviši stepen borbene gotovosti. Na vreme smo uočili cilj koji se približavao našoj zoni uništenja, i kada smo dobili odobrenje za dejstvovanje pustili smo ga da uđe u tu zonu. Na potrebnoj daljini smo lansirali dve rakete sistema S-125M - "Neva". Rakete su, zahvaljujući odličnim operatorima ručnog praćenja i odličnom oficiru za vođenje, izvršile svoj zadatak. Cilj je oboren u 20:42, a nakon toga smo se vrlo brzo premestili na sledeći položaj. Mi tada još uvek nismo znali koji tip aviona smo oborili, i već smo bili na narednom položaju, pred zoru, kada smo saznali. Tada sam prekinuo radove na trenutak i pozvao sve prisutne pripadnike jedinice da se u polukrugu okupe oko mene, saopštio im rezultat dejstva i čestitao. To je bio ogroman podstrek za nas a i za sve ostale u Vojsci Jugoslavije i u narodu uopšte - ispričao je Dani.

Tačno 21 godinu kasnije, Srbija se bori sa još jednim nevidljivim neprijateljem, a danas da biste bili heroj - potrebno je samo da ostanete kod kuće.

(Kurir.rs/Srbija danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track