ALEKSANDAR STEFANOVIĆ DIREKTOR KLINIKE ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO KCS: Trudnice nisu podložne koroni više od ostalih
Foto: Dragan Kadić

Intervju

ALEKSANDAR STEFANOVIĆ DIREKTOR KLINIKE ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO KCS: Trudnice nisu podložne koroni više od ostalih

Društvo -

Savet… Naravno da treba da se više čuvaju, idu na redovne kontrole, prate uputstva lekara, ali nema razloga za povećan strah ili paniku

Trudnice nisu osetljivije na koronavirus, ne spadaju u posebno ugroženu grupu i nemaju njegove ekstremno teške oblike, što je velika sreća, ali naravno da treba da se čuvaju pojačano i kao i svi da poštuju sve preporuke stručnjaka.

GAK „Višegradska“ radi punim kapacitetom, svi pregledi i porođaji se obavljaju redovno, preduzete su sve mere i žene ne treba da brinu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nebojša Mandić

O održavanju trudnoće i porođajima za vreme epidemije koronavirusa u Srbiji, posebnim merama koje su preduzete, ali i o tome da li se virus može preneti s majke na dete za Kurir u intervjuu nedelje govori prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, čiji je tim zajedno s lekarima s Klinike za kardiologiju pre nekoliko dana izveo i uspešan porođaj trudnice s primarnom plućnom hipertenzijom i ugrađenim stentom, što je bio prvi takav slučaj u celom svetu.

- Trudnoća jeste stanje generalno oslabljenog imuniteta kod žene i očekivalo bi se da su trudnice osetljivije na ovaj virus, kao što je to bio slučaj s nekim drugim virusima, poput SARS. Međutim, iskustva koja imamo iz Italije i Kine nam govore da trudne žene nisu podložnije koronavirusu od drugih, ne spadaju u posebnu ugroženu grupu. Naravno da treba da se pojačano čuvaju, idu na redovne kontrole, prate uputstva lekara, ali nema razloga za povećan strah ili paniku.

Ako je majka zaražena koronavirusom, da li to automatski znači da će roditi dete koje ima virus?

- Nije dokazano da se ovaj virus prenosi s majke na plod. Postoje razne barijere, membrane, posteljica, kroz koje se neke bolesti prenose s majke na dete, a neke ne. Zasad nije dokazano da se koronavirus prenosi s majke na dete tim putem, što je velika sreća. Imali smo primera da su se bebe zarazile virusom, ali tek kada su majka i dete otišli kući, i to od ljudi iz okoline. Savetujem da beba nakon otpusta iz porodilišta ne bude u kući gde je više ljudi, da ne bude sa starijima, već s majkom i ocem, kako bi se izbegao rizik od moguće zaraze.

Kakva je procedura ako se u „Višegradskoj“ pojavi trudnica zaražena koronavirsom ili sa simptomima virusa?

- Pored protokola koji je propisalo Ministarstvo zdravlja, napravili smo i svoj protokol, prema kojem se odmah na ulazu pacijent pita da li ima neki od simptoma novog virusa i ukoliko ga ima, sprovode ga u izolacione ambulante, gde se vrši pregled. Doktori u tom slučaju vrše pregled u zaštitnoj opremi, a ukoliko se desi da pacijenti budu sumnjivi na virus ili se dokaže da su zaraženi, sprovode se na izolaciona odeljenja, a u bolnici postoji i izolovana operaciona sala, van operacionog bloka, za te slučajeve. Odvojili smo i poseban deo, van porodilišta, za trudnice koje će biti eventualno zaražene virusom, niko ne mora da brine, niko neće biti ugrožen od drugih pacijentkinja. Do sada smo imali nekoliko slučajeva s trudnicama koje su imale neke simptome, imali smo sumnje i tretirali smo ih kao da su pozitivne. Srećom, nakon nekoliko dana ispostavilo se da su sve one bile negativne.

Kako „Višegradska“ funkcioniše u vanrednom stanju u državi?

- GAK radi punim kapacitetom poslednjih dana, pa čak i proširenim jer smo dobili dosta trudnica koji su se do sada kontrolisale u KBC Zvezdara i KBC „Dragiša Mišović“ i sve su one sada kod nas. Sve se održava po rasporedu, i prijem trudnica u bolnicu i svi pregledi. Nisu otkazani ni ultrazvučni pregledi, ni ekspertski, ni dabl testovi. Svi konzilijumi, savetovališta, sve se održava redovno, pa i u većem obimu. Nema razloga za brigu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Lekari „Višegradske“ zajedno s kolegama s Klinike za kardiologiju KCS pre nekoliko dana izveli su i jedinstven podvig u svetu.

- Da, multidisciplinarni tim Klinike za ginekologiju u akušerstvo i Klinike za kardiologiju izvršio je uspešan porođaj trudnice s primarnom plućnom hipertenzijom, koja je imala i ugrađen stent, što je prvi ovakav slučaj u svetu. Primarna plućna hipertenzija je veoma retko i teško oboljenje koje se karakteriše povećanim pritiskom u arterijskom delu. Njegov uzrok nije poznat i ukoliko se ne leči, dovodi do smrti, a u poslednje vreme srećom pojavili su se i neki novi dobri lekovi. Reč je o vrlo mladoj ženi od 24 godine, koja se od primarne plućne hipertenzije leči već pet godina, a plasiran joj je i stent. Trudnoća je u takvim slučajevima kontraindikovana, jer je rizik od smrti majke preko 40 odsto. Desilo se da je žena zatrudnela i bračni par i cela porodica su, i pored svih upozorenja lekara, odlučili da trudnoću zadrže. Mi smo onda učinili sve da pomognemo. Trudnoća je išla relativno normalno, a doneta je stručna odluka da se žena porodi carskim rezom dva meseca pre završetka trudnoće zbog vitalnih razloga. Primenjena je kortikosteroidna terapija radi ubrzavanja sazrevanja fetalnih pluća. To je bio multidisciplinarni pristup i ginekologa, i internista, i kardiologa, i kardiohirurga i kasnije anesteziologa. I majka i beba se osećaju dobro. Rođena je devojčica teška 1.570 grama, koja je transportovana na institut za nedonesenu decu. Majka i devojčica su stabilne i ceo tim perinatologa, kardiologa, anesteziologa i neonatologa želi im sve najbolje.

Kurir.rs/Jelena Pronić/Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track