PRVA SMRT U VLADI OD KORONE: Branislav Blažić umro na rođendan!
Foto: Beta/Nenad Petrović

Tuga: DRŽAVNI SEKRETAR IZGUBIO BITKU ZA ŽIVOT S VIRUSOM

PRVA SMRT U VLADI OD KORONE: Branislav Blažić umro na rođendan!

Društvo -

Tragedija: Funkcioner Ministarstva za zaštitu životne sredine preminuo juče na Infektivnoj klinici KCS, i to na dan kada je rođen pre 63 godine. On je bio i član Predsedništva SNS i jedan od osnivača te stranke

Koronavirus odneo je prvi život u Vladi Srbije. Branislav Blažić (63), državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, preminuo je juče od kovida-19, i to na svoj rođendan, nakon što je izgubio bitku za život na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Blažić je bio jedan od osnivača Srpske napredne stranke i član Predsedništva SNS.

foto: Kurir

Tragičnu vest potvrdio je za Kurir i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. - Želeo bih da izjavim saučešće Blažićevoj porodici, njegovim prijateljima. Branislav je preminuo u sredu pre podne u Beogradu. U suzama sam. Bio je divan čovek. Veliki prijatelj. Ceo život posvetio je zaštiti životne sredine. Ministarstvo i Vlada će se pobrinuti da porodica bude zbrinuta. Bane je imao i sina od 12 godina iz drugog braka i porodica će dobiti svu neophodnu pomoć - rekao je vidno potresen ministar Trivan.

Da je Blažić među pet osoba koje su juče preminule, potvrdila je i prof. dr Darija Kisić Tepačević, zamenica direktorke „Batuta“. - Nažalost, gospodin Blažić je među pet novih žrtava koronavirusa - rekla je juče na konferenciji za novinare Kisić Tepačević.

Blažić, hirurg po struci, bio je priključen na respirator na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS u Beogradu, ali, nažalost, nije izdržao. On je polovinom marta primljen na Infektivnu kliniku, kada mu je i ustanovljen kovid-19. Od samog početka bio je u lošem stanju i danima je bio na respiratoru, što je ranije potvrdio i ministar Trivan. Kako saznajemo, preminuli državni sekretar imao je i srčanih problema.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine saopštili su da su Blažićevim iznenadnim odlaskom izgubili iskrenog borca za dobrobit našeg društva i čoveka koji je dao veliki ljudski i profesionalni doprinos borbi za zdravu životnu sredinu Srbije. - Branislav Blažić ostaće upamćen po bogatoj profesionalnoj i političkoj karijeri i dužnostima koje je obavljao. Odlaskom dr Blažića ministarstvo i cela Srbija izgubili su velikog čoveka i dragocenog stručnjaka i profesionalca - saopštili su iz resornog ministarstva.

Otkad je kod Blažića ustanovljena korona, svi iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, koji su s njim bili u kontaktu, stavljeni su u izolaciju. Kada je obelodanjeno da je Blažić pozitivan na koronavirus, Trivan je rekao da se u skorije vreme nije viđao s Blažićem, već da je kontaktirao s njim telefonom, kao i sa svima ostalima s kojima je državni sekretar kontaktirao lično. - U stalnom sam kontaktu s porodicom, svi članovi njegove porodice su dobro. Zaposleni koji su bili u kontaktu s državnim sekretarom odmah su upućeni u izolaciju, svi su dobro i nemaju simptome - kazao je ranije Trivan.

Državni sekretar je rodom iz Kikinde, grada koji je trenutno jedno od žarišta epidemije koronavirusa u Srbiji, gde je i rođen 1. aprila 1957. godine. Okrutnom igrom sudbine bitku za život izgubio je upravo na svoj rođendan, čime je postao 24. žrtva smrtonosne zaraze koja hara Srbijom od 6. marta, kada je zabeležen prvi slučaj.

BIOGRAFIJA

  • Rođen je u Kikindi 1957. godine
  • Blažić je završio Medicinski fakultet i bio je specijalista opšte hirurgije.
  • Bio je jedan od osnivača Srpske napredne stranke i član Predsedništva SNS.
  • Od 1986. do 1988. godine bio je načelnik Hitne službe u Kikindi. Radio je i kao hirurg u Opštoj bolnici u Kikindi.
  • U više mandata bio je biran za poslanika na saveznom, republičkom i pokrajinskom nivou
  • Godinama živeo i radio u Beogradu. Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece.

MANDATI

  • Poslanik u Skupštini SR Jugoslavije u tri mandata (1992-1993; 1993-1997; 1997-2000)
  • Poslanik u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine u dva mandata (1996-2000; 2004-2008)
  • Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije u šest mandata (2000-2003; 2003-2007; 2007-2008; 2012-2014; 2014-2016; 2016-2017)
  • Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije - 1998-2000; predsednik opštine Kikinda - maj 2004 - maj 2008; maj 2008 - oktobar 2008; predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije - 2014-2017.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Beta/Nenad Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track