PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ OBELODANIO: Testovi će nam otkriti da li smo preležali koronu
Foto: Nemanja Nikolić

Ključno

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ OBELODANIO: Testovi će nam otkriti da li smo preležali koronu

Društvo -

Antitela Iz uzorka krvi moći će da se utvrdi ko je bio u kontaktu s virusom i razvio imunitet, i to na osnovu prisustva imunoćelija.

Srpska vlast i lekari i Ministarstvo zdravlja rade sve kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa među našim stanovništvom. Uopšte nećemo kaskati za svetom jer, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, u Srbiji će se raditi testovi na antitela na koronavirus.

Kako doktori objašnjavaju, takvo testiranje će pokazati da li su građani dosad bili u kontaktu s virusom, a nisu imali simptome, te su ga preboleli, što se kaže, na nogama i stvorili imunitet.

- Izgradićemo i dodatnu laboratoriju za testiranje. Vrlo brzo ćemo i preko domaće firme da, kad se sve ovo završi, analiziramo antitela - rekao je Vučić.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa u Nišu, kaže za Kurir da je tačno da ćemo posle epidemije kovida-19 moći da ispitamo ko je dosad imao ne samo novi koronavirus već i sve ostale viruse.

foto: Tanjug Dimitrije Nikolić

- Test se radi iz uzorka krvi osobe. Ukoliko je neko došao u kontakt s virusom, testiranje - na takozvana Igg antitela, koja govore da li smo nekad bili u kontaktu sa određenim mikroorganizmom, i Igm, koja otkrivaju svežu infekciju - tačno će nam otkriti šta se dešavalo s tom osobom. Tada ćemo moći da utvrdimo ko je tokom ove epidemije koronavirusa u Srbiji bio zaražen, a da to nije znao. Jer kad virus uđe u organizam, onda se stvaraju ćelije imunog sistema, takozvana antitela na taj virus, a imaju zadatak da se bore protiv njega - kaže on.

Prema njegovim rečima, to će nam otkriti koliko osoba je bilo zaraženo novim virusom, a da nisu imale simptome bolesti i stekle su određeni imunitet.

- One ulaze u ukupni imunitet nacije, odnosno učestvuju u stvaranju kolektivnog imuniteta. To je svojevrsni bedem, koji će sprečavati ponovno širenje virusa među stanovništvom - naveo je prof. dr Ranković i dodao da se u ovom času ne zna koliko će trajati novostečeni imunitet na koronavirus.

Šta je još rekao Vučić

TRAŽIO SAM SIROVINU DA SAMI PRAVIMO LEK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u četvrtak da je imao „odličan razgovor s francuskim predsednikom Makronom“:

foto: Tanjug Dragan Kujundžić

- On je rekao: „Aleksandre, imate podršku Francuske, i tako kaži svom narodu.“ Ja sam ga molio da zamoli „Sanofi“ da nam oni dostave 50 kilograma sirovine za hidroksihlorohin, da mi taj lek ovde možemo da pravimo. Obećao je da će mi odgovor pružiti za 48 sati - rekao je Vučić.

Kako je Kurir već pisao, u Srbiji se koristi taj lek u lečenju inficiranih koronavirusom. Ranije je Donald Tramp, predsednik Amerike, zahtevao da se taj lek uvede u terapiju za kovid-19, a posle objave francuskih i kineskih stručnjaka o tome da je hidroksihlorohin u 70 odsto slučajeva efikasan u lečenju infekcije.

Kurir.rs/Radmila Briza/Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track