DOKTOR GORAN STEVANOVIĆ: Broj obolelih danas nešto manji nego juče, ali tek smo na početku, ne smemo da se opustimo
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

smanjiti broj još više

DOKTOR GORAN STEVANOVIĆ: Broj obolelih danas nešto manji nego juče, ali tek smo na početku, ne smemo da se opustimo

Društvo -

BEOGRAD - Današnje brojke pokazuju da je oblelih nešto manje nego juče, ali tek smo na početku i ne smemo da se opustimo, već moramo da se trudimo da te brojeve smanjimo, ukazao je večeras direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

On je rekao da se na toj klinici trenutno nalazi 80 bolesnika, od kojih je 11 na respiratoru.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/ Alessandro Di Marco

Kako kaže, klinika ne radi punim kapacitetom, jer su oni trijažni centar, odnosno tu stižu najteži pacijenti i uvek mora da postoji rezerva.

Dodaje da su njihove smene već nedeljama utrostručene, a u toku noći je na različitim pozicijama i do 40 zaposlenih.

Sutra će Infektivnu kliniku posetiti stručnjaci iz Rusije, koji su stigli u Srbiju, kojima je Stevanović zahvalan na pomoći.

"Oni sutra dolaze na Infektivnu kliniku i na druga ključna mesta i uključiće se u zajedničku borbu, kao što su to učinile kolege iz Kine", rekao je Stevanović.

Ističe da se borimo sa nepoznatim virusom koji je prvi put na našem terenu i o kojem malo znamo.

On je rekao i da su cifre u Srbiji, u odnosu na Italiju i Španiju 10 puta bolje, za četvrtu ili petu nedelju, ali da to ne znači da treba da se opustimo, jer je i dalje suviše ljudi na ulicama i potencijalni rezervoari infekcije koji pokušavaju da se sakriju i koji su neodgovorni i prema sebi i prema drugima.

Kaže da su dve kategorije stanovništva posebno rizične. Prva su stare osobe i hronični bolesnici za koje je svaka bolest opasna, a druga mladi, zdravi, radno aktivni koji misle da će virus proći pored njih i koji se ne javljaju na vreme.

Zato ističe da je ideja masovnog testiranja i otvaranja Kovid ambulanti da svako ko ima tegobe koje liče koronu bude pregledan i da se uradi trijaža, a da se najveći broj pacijenata otkrije u ranoj fazi bolesti.

Upitan o poređenju sa epidemijom velikih boginja, Stevanović je rekao da postoji velika razlika, jer je za boginje postojala efikasna mera kontrole - vakcina, a sada se sve svodi na slušanje preporuka i mera i "vojničku disciplinu".

Ukazuje i da lažne vesti prave najviše štete u svakom sistemu i dodaje da niko ništa ne krije, ali da je potrebno slušati proverene izvore informacija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković, Profimedia, Kurir, EPA / Filippo Venezia

Današnji broj obolelih je rezultat ponašanja od pre pet do sedam dana, poručio je Stevanović.

Dodao je i da sadašnjim testiranjima pokušavaju da nađu sve koji su oboleli, a da je testiranje antitela priča za budućnost.

"Da znamo koliko nam opasnost preti u budućnost, koliko se stanovništvo prokužilo, da možemo da procenimo da li će nam virus postati ponovo sezonski ili će nestati iz populacije", rekao je Stevanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track