Najnovije vesti

SRBIJA JOŠ KONTROLIŠE EPIDEMIJU: Gojković otkriva koji problem može da bude ALARM ZA UZBUNU
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Srbija još kontroliše epidemiju

SRBIJA JOŠ KONTROLIŠE EPIDEMIJU: Gojković otkriva koji problem može da bude ALARM ZA UZBUNU

Društvo

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da Srbija još kontroliše epidemiju novim koronavirusom, a da u prilog tome govori podatak da je u poslednjih nekoliko dana konstantan broj obolelih - 200 do 250.

foto: AMG

"U fazi smo kada još možemo da kontrolišemo situaciju. Problem nastaje kada imate eksponencijalni rast obolelih, kada bi imali 500 ili 1.000 novozaraženih, to je ozbiljan alarm za uzbunu. Dokle god držimo ujednačen tempo pozitivnih mi smo u situaciji da možemo da kontrolišemo epidemiju", rekao je Gojković.

Zabrinjava, kako kaže, što imamo veliki broj obolelih u bolnicama sa težom kliničkom slikom što znači da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim i pod udarom veće koncentracije virusa.

"Ili su bili u zatvorenim prostorima ili su imali fizički kontakt sa zaraženom osobom. Ukoliko je veća koncentracija virusa unesena u organizam,odgovor i reakcija imunog sistema je veća. Takvi pacijenti u bolnicama imaju lošiju kliničku sliku", pojasnio je.

Gojković kaže da su na Novosadskom sajmu zbrinuta 62 pacijenta zaražena koronavirusom, da je presek stanja rađen sinoć, te navodi da je Beograd najveće žarište, ali da ima puno problema na jugu i istoku Srbije, jer se u te krajeve vratilo najviše građana Srbije iz dijaspore.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...