UŽIVO 5 NOVIH ŽRTAVA KORONE U SRBIJI: Broj pozitivnih 3.105! Kisić: Vidi se kraj epidemije
Foto: Profimedia, Fonet, Beta, RTS Printscreen

borba protiv virusa

UŽIVO 5 NOVIH ŽRTAVA KORONE U SRBIJI: Broj pozitivnih 3.105! Kisić: Vidi se kraj epidemije

Društvo -

U poslednjih 24 sata 238 novih slučajeva korone. 2.107 hospitalizovano, 136 ljudi na respiratoru. Pet novih žrtava! Ukupno 71

U Republici Srbiji je do 15 časova 10. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.105 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.893 osoba od kojih je 238 pozitivno. Hospitalizovan je 2.107 pacijent.

Na respiratoru je ukupno 136 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 14.240 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminulo je 5 osoba,četiri osobe muškog i jedna osoba ženskog pola,prosečne starosti 60,4 godine.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 71. Prosek godina preminulih je 62,9.

foto: Printscreen

PRESEK U 15 SATI PRATITE NA KURIRU

15.59 TUŽNE VESTI I SA ONKOLOGIJE: Pozitivno još 17 radnika i 6 pacijenata!

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije još 17 zaposlenih pozitivno je na novi korona virus i četvoro pacijenata, tako je do sada virus potvrđen kod ukupno 24 zaposlena i šest pacijenata, izjavila je danas direktor Instituta prof. dr Danica Grujičić.

Ona je Tanjug rekla da su stigli rezultati testiranja zaposlenih i pacijenata koji su testirani u utorak, a da se tek očekuju rezultati za testirane u sredu.

"Stigli su rezultati za zaposlene. Testirano je više od 140 zaposlenih i 17 je pozitivno, ali niko od njih nema znake bolesti. Stigli su rezultati za pet pacijenata - četiri su pozitivna, jedan je negativan", rekla je Grujičić za Tanjug.

SA KONFERENCIJE

Kon: Testiraćemo i kada epidemija bude u padu. Testiramo samo sa simptomima, asimptomatski otkrivamo samo medicinske radnike.

foto: Printscreen

Sajam nije planiran samo za Beograd. Nikad nije ni planirano da se ceo popuni.

Najvažnije da sada sačuvamo najosetljivije grupe.

Otvaranje škola biće poslednja mera.

Život mora da se vrati u normalu. Naučićemo da živimo sa koronom, naučili smo i na grip.

Kisić: 650 osoba u privremenim bolnicama, nije dugo zadržavanje.

foto: Printscreen

12 zaraženih na institutu Torlak.

Današnji brojevi pokazuju da znamo šta radimo, epidemija je pod kontrolom.

Vidi se kraj ove epidemije.

Kisić-Tepavčević je ukazala da današnji brojevi, a danas je, kaže, najveći broj testiranih od skoro 1. 900, pokazuje da struka zna šta radi i da je epidemiološki sve pod kontrolom.

“Brojevi, bez obzira što smo povećali indikacije za testiranje, kao i kretanje krivulje, pokazuju da znamo šta radimo“, podvukla je ona.

Na pitanje o testiranju predsednika Kisić-Tepavčević je ukazala da zbog zaštite poverljivosti podataka ne govori da li su pojedinci testirani.

„Budite uvereni sve one osobe za koje je utvrđena indikacija su testirani, pre svega zbog njihovog zdravlja, ali i zdravlja okoline“, naglasila je ona.

14.45 Biljana Srbljanović objavila lepe vesti, duplo negativna na korona virus

13.17 U Blacu 13 zaraženih

Kako je saopštio predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić u ovoj opštini je trenutno Kovid 19 potvrđen kod 13 građana, a ukupno je do sada testirano trideset osoba.

Od broja testiranih 22 osobe su iz Doma za smeštaj odraslih lica ometenih u mentalnom razvoju u selu Trbunje koje su bile u kontaktu sa radnicom iz Kruševca kod koje je ranije ustanovljeno prisustvo virusa Covid 19 (13 radnika i 9 štićenika), 3 radnika Doma zdravlja Blace i 5 osoba koje su bile u kontaktu sa osobama koje su imale simptome slične virusu Covid 19.

Svi novi slučajevi su registrovani kod osoba koje su iz ovog Doma, odnosno njih jedanaest. Od toga je 7 zaposlenih i 4 štićenika - kazao je Ćurčić.

13.16 Lekar iz Čačka preminuo od posledica korone

Dr Vojkan Šuluburić (59), specijalista ortopedije, treća je žrtva koronavirusa iz Čačka.

Lekar čačanske opšte bolnice preminuo je od posledica bolesti kovid-19 u Beogradu, na infektivnoj klinici.

12.17 Nadam se da ćemo ukinuti vanredno stanje pre kraja meseca, poručio Vučić iz Niša.

foto: Printskrin / Tanjug

Celo obraćanje predsednika čitajte OVDE.

12:15 Dete staro 3 godine zaraženo u Nišu

Dete staro tri godine zaraženo je virusom korona i nalazi se na Dečjoj klinici u Nišu u stabilnom stanju rekao je epidemiolog Branislav Tidorović.

- U Nišu danas imamo dete staro tri godine zbrinuto na Dečjoj klinici sa posebnim uslovima i stabilno je za sada – kazao je stručnjak na konferenciji za medije u Nišu. Tiodorović je upozorio građane da je sada odlučujući trenutak da se svi pridržavaju mera - Moramo da se pridržavamo svih mera koje su predložene od stručnjaka. Jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani i da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije nego civilizacije. Ako pratimo svet, ono što se oko nas događa, neophodno je da shvatimo da smo za sada izbegli italijanski scenario, ali imamo svoj – srpski - kaže dr Tiodorović.

10.45 Još 43 inficiranih u Vranju

U Vranju je ukupan broj inficiranih novim virusom korona 43, jer je prema poslednjim rezultatima otkriveno još šest novih slučajeva, navodi se na sajtu grada.

Podaci laboratorije u Nišu su pokazali da je od ukupnog broja testiranih (72), šestoro građana Vranja pozitivno na novi virus, dok se za dve osobe čekaju rezultati.

Osim toga, kod sedmoro građana iz Vranja i drugi test je bio negativan, pa se oni tretiraju kao izlečeni i upućeni su u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.

10.12 Korona virus u Kruševcu i Rasinskom okrugu u celini dobija dramatične razmere.

Najnoviji izveštaj zdravstvenih službi glasi – sto je ukupno obolelih, od kojih je 73 u Kruševcu. Od jutrošnjeg izveštaja evidentirano je devet novozaraženih u celom Okrugu, od kojih je šest iz Kruševca, dva iz Varvarina i jedan iz Trstenika. Sadašnje stanje glasi - do sada u Varvarinu korona virus je registrovan kod 15 osoba, a u Trsteniku kod četiri, u Ćićevcu četiri, u Aleksandrovcu troje, a u Brusu jedan. Zavod za javno zdravlje iz Kruševca je od početka epidemije poslao 304 uzoraka na analizu u Beograd, a u poslednje vreme šalje u Veterinarski institut u Kraljevu.

Kruševačka Hala sportova intenzivno se priprema za prihvat lakše obolelih pacijenata, a biće obezbeđeno 150 kreveta i stalno dežurstvo lekara i medicinskih sestara.

Ž.M.

10.05 2 žrtve u Zlatiborskom okrugu

U Zlatiborskom okrugu od posledica infekcije korona virusom preminule su dve osobe, jedna muškog i jedna ženskog pola, prosečne starosti 70,5 godina, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 25 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih su četiri pozitivne na COVID-19 i to dve u Prijepolju, jedna u Požegi i do sada prvi slučaj infekcije registrovan u Arilju.

Od početka epidemije do danas testirano je 335 osoba, a ukupno je potvrđeno 37 slučajeva infekcije: devet u Prijepolju, sedam u Užicu, po pet u Bajinoj Bašti i Novoj Varoši, četiri u Priboju, tri u Požegi, Čajetini dva i po jedan u Sjenici i Arilju.

Kosjerić nema potvrđenih slučajeva pozitivnih na korona virus.

8.56 - Policijski čas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu: Zabrana kretanja od danas u podne do ponedeljka u 6 ujutru

U severnom delu Kosovske Mitrovice i u Zvečanu danas u 12 sati počinje zabrana kretanja, koja će trajati do ponedeljka, u 6 ujutru. Predsednik privremenog organa Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kaže da je situacija u Kosovskoj Mitrovici i u Zvečanu stabilna i pod kontrolom, ali da je nova mera u interesu zaštite života i zdravlja ljudi.

8.29 - Nova tri slučaja korone u Zaječaru

Još tri Zaječaraca pozitivna na COVID - 19, pa je ukupan broj zaraženih u Zaječaru sada 28.

8.28 - Đurić: Još dve osobe obolele u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su u poslednja 24 časa dve osobe u srpskim sredinama na KIM obolele od korona virusa. Do sada je zabeleženo ukupno 38 obolelih, od kojih je jedna jedna osoba preminula, naveo je sinoć Đurić na Instagramu.

8.20 - Među pacijentima na sajmu u Beogradu i dečko iz Čikaga

Privremena bolnica u Hali 1 Beogradskog sajma u kojoj se leče pacijenti sa lakšim simptomima oboljenja od virusa Covid-19, prema rečima pacijenata funkcioniše dobro, a za njih je obezbeđena 24- časovna medicinska nega, smeštaj i hrana, kao i svakodnevno čuvanje objekta zahvaljući Vojsci Srbije.

foto: Printscreen

8.05 - Još jedan pacijent preminuo na Kosovu

Iz Klinike za infektivne bolesti u Prištini u četvrtak uveče je saopšteno da je preminula i sedma žrtva na Kosovu od posledica infekcije korona virusom, javlja Zeri. Kako se navodi u saopštenju, osoba koja je preminula u večernjim satima od korona virusa je iz opštine Gnjilane.

7.15 - Počinje najduži policijski čas od početka borbe sa virusom

Danas u 17 sati počeće najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati do ponedeljka u 5.00 ujutru, što će važiti i svakog narednog vikenda. Izuzetak je mogućnost da stariji od 65 godina, za koje od uvođenja vanrednog stanja važi potpuna zabrana kretanja, petkom mogu u nabavku namirnica od 4.00 do 7.00 ujutru, pa im je zato kretanje dozvoljeno petkom od 3.00 do 8.00. Takođe, vlasnici kućnih ljubimaca mogu svoje životinje da prošetaju svaki dan od 23 do 01 čas, a subotom i nedeljom od 08 do 10 sati, i to na 20 minuta, najdalje 200 metara od mesta prebivališta.

7.00 - Predsednik odlazi u Niš da uruči respiratore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će Nišu uručiti veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. Vučić će se sastati i s predstavnicima lokalne samouprave, Kliničkog centra Niš i drugih zdravstvenih institucija.

(Kurir.rs/Tanjug/Fonet/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track