OD STRAVIČNIH SLIKA UMIRANJA DO OPŠTEG VESELJA: Ispovest jedinog Srbina koji je bio u Vuhanu za vreme izolacije
Foto: Profimedia

USKORO SE VRAĆA NA POSAO

OD STRAVIČNIH SLIKA UMIRANJA DO OPŠTEG VESELJA: Ispovest jedinog Srbina koji je bio u Vuhanu za vreme izolacije

Društvo -

Vuhan, kineski grad iz kog je krenula pandemija, otvoren je posle 76 dana izolacije.

Slavilo se na ulicama Vuhana, u kome je sve to vreme zabrane kretanja bio i Nikola U, profesor u jednoj školi.

"Ovo što sada gledam kao da nije stvarno. Kao da je san. Neki film", kaže jedini Srbin u Vuhanu i dodaje:

"Možete li da zamislite grad koji je dva i po meseca bio u potpunoj tišini, bez ljudi na ulicama, a odjednom počne da vri, postane mravinjak. Čudesne su slike, iako su lepe, biće mi potrebno vremena da se i na njih naviknem". Nikola (33) je svedočio jezivim scenama umiranja u Vuhanu, a sada je sve to prošlost.

"Zadivljen sam mojim Kinezima. Kako su oni podneli sve ove mere, sve dane izolacije. Njima je to, kao, potpuno normalno. Meni, priznajem, nimalo nije bilo lako. Sad dok gledam koliko su srećni i kako tu sreću pokazuju, vidim koliko cene slobodu posle proživljenih dana izolacije. Oni, sada, slave život. Niko kao Kinezi, čini mi se, ne umeju da ga slave. Spektakl koji su priredili, posle ukidanja mera izolacije i otvaranja grada, zaista je oda životu".

Krenuli su drumski i železnički saobraćaj. Otvoren je aerodrom, poleteli su i prvi avioni. Otvorene su prodavnice. Uskoro će i škole početi sa nastavom. Radnici u većini firmi već su na radnim mestima. Ipak, neke mere opreza su ostale, pa tako iz grada može da izađe i u njega da uđe samo osoba koja ima zeleni pečat, odnosno, kod u svom telefonu, kao potvrdu da je sasvim zdrava. Taj kod je dobio i Nikola U. i on će uskoro među svoje đake. "Da nije bilo potpune izolacije, da se mere države nisu poštovale, Vuhan bi još bio zatvoren. Mene, zato, strašno brinu vesti koje stižu iz Srbije. Ne razumem naše ljude zašto ne poštuju preporuke lekara. Ako je kineska priča uspela u borbi sa virusom, a mi imamo sada priliku da je primenimo jer su tamo i lekari iz Kine, zašto to ne učinimo? Sve mi se čini da se nešto inatimo, ali od inata nema zanata", zaključio je Nikola.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track