EVO ŠTA ĆE SE DESITI POSLE USKRSA: Raste broj zaraženih, a onda sledi nešto što dr Tiodorović naziva "REPOM EPIDEMIJE"
Foto: Zorana Jevtić

neophodna gvozdena disciplina

EVO ŠTA ĆE SE DESITI POSLE USKRSA: Raste broj zaraženih, a onda sledi nešto što dr Tiodorović naziva "REPOM EPIDEMIJE"

Društvo -

Sledeća nedelja biće veoma teška, a do Vaskrsa se očekuje porast broja obolelih i preminulih od kovida 19, upozorio je danas epidemiolog Branislav Tiodrović i istakao da je u ovom trenutku neophodna gvozdena disciplina.

- U ovom trenutku neophodna nam je gvozdena disciplina. Gražani mogu da daju svoj dorinos tako što se pridržavaju svih mera države i struke, a jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani i da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije nego civilizacije - rekao je Tiodorović novinarima u Nišu gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas uručio respiratore Kliničkom centru Niš.

Naglasio je da je sada odlučujući trenutak da svi građani shvate da moraju da se ponašaju onako kako traže struka i država.

"Izbegli smo italijanski, ali imamo srpski scenario"

Naveo je da je Srbija za sada izbegla ’’italijanski scenario’’, ali da ima svoj ’’srpski scenario’’.

Istakao je da je prvi krizni štab za borbu protiv korna virusa u Evropi formiran upravo u Srbiji "na inicijativu predsednika Vučića ’’sa veoma teškim zadacima i visoko postavljenim ciljevima".

Srbija je do sada, kako je rekao, uspela da održi epidemiološku krivu koja, kako kaže, jeste krenula uzlazno, ali sa mnogo blažom tendencijom rasta nego što je u većim i ekonomski jačim zemljama od Srbije.

Obolelo i dete od 3 godine

Kako je kazao, u celoj Srbiji ima više od 120 ljudi na respiratorima, koji su u "borbi za goli život".

- Uzrast od 30 do 40 godina nam čini trećinu obolelih. U Nišu imamo danas dete od 3 godine koje je obolelo i srećom, stabilno je - naveo je on.

foto: Printskrin / Tanjug

Od Vaskrsa broj zaraženih će opadati

On je rekao da će, prema epidemiološkim prognozama, posle Vaskrsa broj zaraženih početi da opada.

Epidemiološka kriva krajem aprila će, kaže, imati blagi pad, a da se očekuje da će porast temperature i indeks UV zračenja početkom maja pomoći da se Srbija, ali i ceo svet, izbore sa pandemijom korona vriusa.

Tiodorović je kazao da se epidemiologijom bavi se više od 45 godina i da je prošao mnoge epijedmije i pandemije, ali da struka nije imala podršku države kao danas..

- Znam da se svima ne sviđa ovo što sam rekao, ali ostavimo te priče za posle, izborimo se da bude što manje žtava i da delujemo jedinstveno, a iza toga biće biti vremena da gradimo državu kakvu želimo svi zajedno kao narod - rekao je on.

foto: Printskrin / Tanjug

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Nišu, rekao je da je do sada testirano više od 1.900 građana od kojih je 280 pozitivnih odnosno 37,09 odsto, a da je na respiratoru 19 pacijenata u KC .

"Hala Čair je puna"

Tiodorović je rekao da je hala Čair puna i da se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom smeštaju u hotel pored hale, ali da se pripremaju i drugi prostori.

- Bolnica je puna , ali time što ćemo pretvoriti novi Klinički centar u kovid bolnicu, izdržaćemo ovaj talas’’ - rekao je Tiodorović.

Kako je rekao, sada su pod pritiskom domovi zdravlja u jugoističnoj Srbiji gde, kako kaže, "imamo plimu oboljevanja korona virusom".

"Rep epidemije posle Uskrsa"

’’Ono što se događalo u velikim gradovima sa zakašnjenjem se javlja na jugu Srbiji i trajaće još neko vreme, tako da ćemo posle Uskrsa imati rep epidemije. Sada smo u situaciji da primarna zdravstevna zaštita moze da bavi ranim otkrivanjem i lečenjem, kao i pružanjem terapije koja će se zanivat na svetskim dostignućima i pomoći koju smo dobili sa svih strana - rekao je Todorović.

On je apelovao na građane da ostanu kod kuće i da se pridržavaju svih mera.

- Bolje nego što je bilo, ali treba gvozdena disciplina. Da isteramo sledeću nedelju i mislim da ćemo stati na zelenu granu - rekao je jpidemiolog dr Branislav Tiodorović, inače član Kriznog štaba za Covid-19.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track