MINISTARSTVO SAOPŠTILO: U ustanovama socijalne zaštite korona potvrđen kod 44 korisnika i 19 zaposlenih
Foto: EPA-EFE/STEPHEN BRASHEAR

DO NEDELJE U 14 SATI

MINISTARSTVO SAOPŠTILO: U ustanovama socijalne zaštite korona potvrđen kod 44 korisnika i 19 zaposlenih

Društvo -

Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja saopštilo je danas da je u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika virus korona potvrđen kod 44 korisnika i 19 zaposlenih.

"Zaključno sa današnjim danom do 14 sati, prijavljeno je da je u ustanovama socijalne zaštite kod 44 korisnika potvrđeno prisustvo virusa COVID 19 i to: 14 korisnika u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Stara pruga'' na Umci, 12 korisnika u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Doživeti stotu'' u Beogradu, Zemun, 6 korisnika u Gerontološkom centru Niš, 6 korisnika u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Nana'' u Beogradu, 4 korisnika u Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, jedan korisnik u Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, jedan korisnik usluge Pomoć u kući u Beogradu (korisniku se usluga ne pruža od 16.03.2020. godine)", navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe, prijavljeno je prisustvo virusa COVID 19 i kod 19 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite: osam zaposlenih u Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, toje zaposlenih u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Nana'' u Beogradu, dvoje zaposlenih u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Eskulap centar'' u Nišu, direktor i jedan zaposleni u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Doživeti stotu'' u Beogradu, Zemun, jedan zaposleni u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, jedan zaposleni u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Stara pruga'' na Umci, jedan zaposleni u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Sunčev breg'' u Beogradu i jedan zaposleni u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenju Novi Beograd.

Kako se navodi, potvrđeno je i da je u Domu za smeštaj starih lica u Smederevu testirano 38 zaposlenih i 41 korisnik, dok je 14 korisnika hospitalizovano.

"Karantin je organizovan u Gerontološkom centru u Nišu i u Domu za smeštaj starih lica u Smederevu. Iz Doma za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace - Trbunje, dobijena je informacija da postoji problem nedostatka kreveta, obratili su se kriznom štabu u cilju obezbeđivanja uslova za karantin", navodi se.

U Domu za smeštaj odraslih i starih ''Nana'' u Beogradu očekuju se četiri preostala rezultata testiranja korisnika i zaposlenih, te će nakon toka biti postupljeno shodno Uredbi Vlade Republike Srbije o organizovanju rada ustanova socijalne zaštite za vreme vanrednog stanja.

U izolaciji se nalazi 319 korisnika (zbog prisustva simptoma infekcije, dolaska sa bolničkog lečenja, kontakta sa osobama koji imaju simptome infekcije, a za 120 korisnika se očekuju rezultati testa na prisustvo virusa COVID 19).

Dodaje se da se u izolaciji se i nalazi 150 zaposlenih (zbog putovanja u inostranstvo, kontakta sa osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, kontakta sa osobama koje su došle iz inostranstva, dok 54 zaposlenih očekuje rezultate testa na prisustvo virusa COVID 19), a prijavljeno je i da se četiri hraniteljske porodice i dva hranitelja nalaze u kućnoj izolaciji.

Ukupan broj Ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je 57 Ustanova za odrasle i starije (9 Domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 Gerontoloških centara, 8 Domova za smeštaj odraslih i starih, 3 Ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama) i 17 Domova za decu i mlade (10 Domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, 3 Zavoda za vaspitanje dece i omladine i 4 Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track