KAKO DA SPREČIMO DRUGI TALAS KORONE: Deca i penzioneri u opasnosti od infekcije
Foto: Zorana Jevtić

Mere: ŠTA NAS ČEKA POSLE UKIDANJA VANREDNOG STANJA

KAKO DA SPREČIMO DRUGI TALAS KORONE: Deca i penzioneri u opasnosti od infekcije

Društvo -

Oprez: Ukoliko se mere zabrane kretanja i socijalne izolacije naglo ukinu,
epidemija se može vrati početkom zime, upozoravaju domaći i svetski stručnjaci

Drugi talas epidemije koronavirusom mogao bi da pogodi Srbiju, ali i ceo svet, ukoliko se mere restrikcije kretanja i socijalne izolacije naglo ukinu penzionerima i deci jer je njima oslabljen imunitet i podložni su svakoj infekciji, upozoravaju domaći i strani stručnjaci.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 u Nišu, kaže za Kurir da mere nikako ne bi trebalo odjednom ukidati.

- U izolaciji su nam penzioneri i deca i njihov imunitet je oslabljen. Ukoliko bi naglo izašli iz izolacije, mogli bismo da imamo drugi talas epidemije. Kada bude došao trenutak da se ukidaju mere, onda će penzioneri i deca poslednji da dođu na red - kaže prof. dr Ranković i dodaje da će i dalje, čak kada se sve bude ukinulo, važiti mere obaveznog socijalnog distanciranja i nošenja maski.

Dr Ranković:  U izolaciji  su nam  penzioneri i  deca i njihov  imunitet je  oslabljen
Dr Ranković: U izolaciji su nam penzioneri i deca i njihov imunitet je oslabljenfoto: Tanjug Dimitrije Nikolić

Zaravljena kriva

- Kod nas bi trenutna epidemija mogla da traje do 12 nedelja, pošto nismo imali eksponecijalni rast inficiranih, već takozvanu zaravljenu krivu, a to sve produžava. Takozvani rep epidemije mogao bi da se vuče zbog osetljivosti penzionera i dece - objasnio je on.

Govoreći upravo o izvesnosti tog „repa“ dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade za borbu protiv korone, kaže da to znači da kada se epidemija ugasi, ostane nam osetljivost starih osoba i dece, a virus se vrati. Može da se desi i na leto, što je ređe, ali sledeće zime, moguće je, to zavisi od virusa.

Opasan povratak

Koliko je sve to ozbiljno, govori i upozorenje šefa Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa da bi „prevremeno ukidanje mera izolacije uvedenih da bi se zaustavilo širenje novog koronavirusa moglo da dovede do smrtonosnog, ponovnog izbijanja pandemije“.

- Povratak pandemije mogao da bude isto toliko smrtonosan kao njeno prvobitno širenje ako se smanjenje mera ne bude sprovelo na odgovarajući način. Potrebno je da se kontroliše prenos virusa, minimizira rizik, uspostave preventivne mere na radu i drugim posećenim mestima, kontroliše rizik uvezenih slučajeva i konačno ukaže stanovništvu na odgovornost. Svaki pojedinac ima ulogu u suzbijanju pandemije - rekao je Gebrejesus.

Srbija se nalazi u šestoj nedelji epidemije koronavirusa, koju mnogi stručnjaci procenjuju kao najžešću, posle koje sledi stagniranje i opadanje broja inficiranih.

USKORO NOVE MERE USKORO U ŠETNJI STARI I AUTISTIČNA DECA

Član kriznog štaba za suzbijanje virusa korona pulmolog Branimir Nestorović izjavio je da će u narednim danima biti određeno vreme kada će stariji od 65 godina moći da šetaju u vreme policijskog časa, jer su više od mesec dana zatvoreni u kućama. Ideja je da izlaze napolje samo pojedinačno i to u krugu od 200 metara od kuće. On je, takođe, najavio da će vrlo skoro biti dozvoljeno i da se deca sa autizmom prošetaju u vreme policijskog časa.

UGROŽENE GRUPE IZOLACIJA DO 2021. GODINE

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da će zbog rizika od obolevanja od korone stariji građani najverovatnije morati da ostanu u izolaciji sve do kraja godine, odnosno biće bezbedni tek kada se bude napravila vakcina.

- S obzirom na to da ona još ne postoji, starijim građanima bi trebalo zabraniti kontakte sa ostalima - rekla je ona i dodala da građani moraju „da nauče da žive s virusom i narednih meseci“, kao i da će kriza trajati najverovatnije sve do kraja godine.

KINESKI STRUČNJACI OD NOVEMBRA KARANTIN

U novembru je moguć novi talas obolevanja od kovida, iako on neće biti toliko ozbiljan, piše portal Huankajo pozivajući se na reči šefa infektivnog odeljenja šangajske bolnice „Huašan“, eksperta za lečenje infekcije koronavirusom Džana Venghuna.

- Posle novembra susrešćemo se sa ozbiljnim izazovom, smatram da sledeći talas epidemije može da se dogodi otprilike u novembru - izjavio je ekspert koji smatra da, prema postojećem matematičkom modelu, ovog leta nećemo moći da se rešimo tog virusa, a kada dođe zima - ponovo će svi sedeti kod kuće.

TRAJNE MERE ZAŠTITE

• maske će morati da se nose • socijalno distanciranje biće na snazi • ostale mere treba ukidati postepeno • poslednja je da deca mogu da idu u školu

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: Zorana Jevtić, Tanjug/ Dimitrije Nikolić

foto: Kurir

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 u Nišu, kaže za Kurir da mere nikako ne bi trebalo odjednom ukidati

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

DIL! N1 I NUNS U SPREZI

Obmanjuju javnost fejk podacima!

UHAPŠEN PRVI ČOVEK GERONTOLOŠKOG CENTRA NIŠ

Nemarom direktora zaražene 144 osobe! Skrivali simptome, dozvoljavali posete

POČELA PRIMENA MERA ZA EKONOMSKI OPORAVAK

Srbija može prva da stane na noge, privrednici jedva čekaju start trke

ĐILASOV SARADNIK NEMA MERE

Ljubiša Dišić izvređao doktora Kona!

Taktika crveno-belih

Kuzmanović, Prijović i Ivanović na skeneru Zvezde!

LJUBOMIR BULAJIĆ ZA KURIR O NOVOJ ULOZI KOJU SPREMA

Igraću kralja Aleksandra Karađorđevića

GLUMAC MIODRAG RADONJIĆ SE ČUVA NA VLASINI

Treniram i šetam po brdima i livadama

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: Zorana Jevtić, Tanjug/ Dimitrije Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track