KON UŽIVO: Vrtići će morati da počnu sa radom, barem za samohrane roditelje jer deca kod baka i deka ne mogu
Foto: Tanjug Printscreen

distanciranje i dezinfekcije

KON UŽIVO: Vrtići će morati da počnu sa radom, barem za samohrane roditelje jer deca kod baka i deka ne mogu

Društvo -

BEOGRAD - Moraće vrtići da počnu da rade, bar za samohrane roditelje, to još nije odlučivano ali, biće. Drugo rešenje ne vidim, jer deca ne mogu kod baka i deka - rekao je epidemilolog dr Predrag Kon danas u obraćanju uživo tokom preseka u 15 časova.

On je odgovarao na pitanja novinara kad će s radom početi vrtići jer će se uskoro i roditelji polako vraćati na posao. Posebno su u problemu samohrani roditelji.

Na pitanje da li će biti potrebne neke posebne mere, recimo za rad u kancelariji, Kon je rekao: Poslodavci su osnovne mere distanciranja radnika dobili na početku epidemije i moraju se toga držati i kada se vrate ljudi na posao.

foto: Tanjug Printscreen

- Poslodavcima su osnovne mere distanciranja davno date. Postoji i neka razmišljanja kako firme da se ponašaju, ali to je druga vrsta pitanja. Mi smo to već prošli. Sad kad se vraćaju nazad moraju da se ispoštuju mere distanciranja i mere dezinfkcije, i ko god dobije simptome - odmah da se pusti kući - rekao je doktor Kon.

Struka i državni vrh saglasni po pitanju ublažavanja mera

Struka i državni vrh su saglasni po pitanju ublažavanja mera, izjavio je danas epidemilog Predrag Kon. Na pitanje novinara da li je struka zaobiđena u odluci vlasti da "relaksira" mere protiv širenja korone, Kon je rekao da nesaglasnoti nema i da otvaranje zanatnih radnji, skraćenje policijskog časa na sat vremena i šetnje penzionera tri puta nedeljeno struka ne doživljava kao relaksaciju mera. Kon je rekao da će se vremenom mere još više ublažavati jer je, objašnjava, vraćanje u život imperativ.

- Postepeno popuštanje mera struka je odmah prihvatila, a i što se struke tiče mi ne doživljavamo da je bilo šta građanima dato time što su počele da rade neke zanatske radnje. Najbitnije je da smo krenuli sa popuštanjem mera prema starijima, šetnja tri puta nedeljno je racionalno popuštanje, rekao je Kon.

Podseća da mere koje su ublažene i dalje ne podrazumevaju okupljanje građana i apelovao na sve preduzetnike da koriste zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstava.

- Druga stvar će biti vraćanje javnog prevoza, vrtića, škola... Mi život moramo da vraćamo, to je imperativ, jer zadržavanje mera podrazumeva ne samo ekonomsko slabljenje, već i slabljenje čitavog društva i pada određenog elana životne radosti, rekao je Kon. Ocenjuje da su mere dale efekte i naveo da je policijski čas osvestio ljude da je važno poštovati mere i slušati struku, inače bismo u veoma kratkom vremenu imali, kaže Kon, oko 100 mrtvih.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track