KORONA NEMA VIŠE SNAGU DA SE PROBUDI U SRBIJI! VREME DA SE VRATIMO U ŽIVOT! Reči Predraga Kona koje smo svi čekali
Foto: Printscreen

optimistično

KORONA NEMA VIŠE SNAGU DA SE PROBUDI U SRBIJI! VREME DA SE VRATIMO U ŽIVOT! Reči Predraga Kona koje smo svi čekali

Društvo -

Brojka koja donosi najveći optimizam je opadanje broja onih koji su na respiratoru, ali i opadanje procenta zaraženih u odnosu na testirane, pogotovo u Nišu i okolini Niša, ali i Prokuplju, Jagodini, Ćupriji, kaže epidemiolog Predrag Kon.

- Ukupno u celoj Srbiji se svodi na 7,5 odsto. Virus nema više potencijal, počinje da gubi i samu snagu prenošenja, a istovremeno izaziva sve blaža obolenja, a u velikom broju je bez simptoma - kaže Kon.

Otprilike, od 3.000 ispitanih, u stotinama se broje oni koji nisu imali simptome, ali zvaničnih podataka nema. Većina se ipak testira preko Covid ambulanti.

Odluka o ublažavanju mera nije ishitrena, tvrdi on.

- Mi i dalje imamo vrlo oštre mere, ali je važno da se krene sa popuštanjem. Treba brzo da se vratimo u život koji je normalniji. Iz nedelje u nedelju ćemo otvarati ono što bude u skladu sa rezulatatima testiranja - dodaje on.

Na pitanje šta će se desiti ako se dogodi da se broj preminulih i zaraženih naglo poveća, Kon kaže da to ne može da se desi!

- Mogu da se dese ekscesne situacije, prodor u kolektiv i naglo proširenje. Nema odakle da krene ta snaga da krene da se kroz samu populaciju, on je spušten na takav nivo da ne može da se probudi - kaže Kon.

Rizik je desetinama puta smanjen nego što je bio, ali i dalje ćemo preporučivati nošenje maski pri prilasku nekome, ili u ulasku u zatvorene prostorije, sve će to biti na snazi dok se virus sasvim ne ugasi.

Ako se ne vratimo normalnom životu, počećemo da umiremo od drugih stvari, zaključuje on.

- Vreme je da se vratimo životu, da ne bi posledice zatvaranja imale negativne posledice koje bi duže trajale - kaže on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track