IMUNOLOG SRĐA JANKOVIĆ UPOZORAVA: Promišljeno ublažavati mere da se postignuto ne prokocka
Ilustracija, Foto: Printscreen TV Pink

da se zaraza ne rasplamsa ponovo

IMUNOLOG SRĐA JANKOVIĆ UPOZORAVA: Promišljeno ublažavati mere da se postignuto ne prokocka

Društvo -

BEOGRAD - Imunolog Srdja Janković, iz Dečije bolnice u Tiršovoj, rekao je večeras da sadašnji rezultat pokazuje da stojimo "izuzetno povoljno", ali da ne sme doći do preranog opuštanja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

On je takvu ocenu izneo za Radio televiziju Srbije, u emisiji Oko, navodeći da je to u odnosu na ono što je moglo da nas zadesi, na ono što je zadesilo mnoge druge zemlje, kao i u odnosu na gornju granicu očekivanja kako ovakva epidemija može da ide.

"Ako prerano proglasimo pobedu još uvek postoje uslovi da se ovo prokocka, da se zaraza ponovo rasplamsa", rekao je Janković, dodajući da ne veruje da će se to desiti.

Ipak, kako je nastavio, "još možemo dovesti ; živote u opasnost ako ne budemo do kraja pametno i promišljeno ublažavali i ukidali mere nego to uradimo suviše naglo".

Prema njegovim rečima potrebno je da se situacija sa virusom "završi celovito i sveobuvatno, kao što smo i počeli".

Direktorka nove laboratorije Kliničkog centra Srbije pod nazivom Vatreno oko Jelena Begović izjavila je da je predviđeno da labaratorija, koja je otvorena početkom ove sedmice, dnevno prima i obradjuje, odnosno testira, dve hiljade uzoraka.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Đorđe Savić

Prema njenim rečima, testiranje pomaže epidemiolozima i da vide u kojoj se fazi epidemija nalazi i gde su žarišta.

"Ovo je laboratorija i za budućnost jer neće biti samo za testiranje korone već i različite infektivne agense i trebala bi da pomogne u nekim epidemijama čitavom regionu", reka je Begović, koja je i direktor Instituta za molekuralnu genetiku i genetičko inžinjerstvo.

Ona je navela da je predviđeno da se izgradi identična laboratorija i u Nišu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track