IZBEGLI SMO KATASTROFU, ALI JOŠ NIJE KRAJ! Doktor kon UPOZORAVA: Ne mogu da kažem da drugi talas neće biti još SNAŽNIJI
Foto: printscreen RTS

ne treba se opuštati

IZBEGLI SMO KATASTROFU, ALI JOŠ NIJE KRAJ! Doktor kon UPOZORAVA: Ne mogu da kažem da drugi talas neće biti još SNAŽNIJI

Društvo -

- Nije nemoguće da se virus vrati još snažniji – kaže epidemiolog Predrag Kon.

- Mi se ne nalazimo u situaciji da ne moramo da brinemo, već je važno da održimo ono što smo dostigli, rekao je Kon.

Ističe da je procenat pozitivnosti nešto veći u Beogradu i podseća da, sve mere koje su važile tokom vanrednog stanja, mogu da postoje i posle. Isitiče da zabrane bioskopa, škola, pozorišta i slično moraju postojati barem do kraja maja, a da se posle ne očekuje da će ove zabrane biti nužne.

- Kada danima ne budemo otkrivali virus, sigurno je da ćemo reći da mere mogu da se ukinu – kaže dr Kon. Ističe da mere možda nekome deluju neracionalne i nejasne, ali da su vrlo opravdane kada se sagleda cela slika. Podvlači još jednom da je sigurno da se epidemijski talas gasi, da se vraćamo u život, ali da nije 100% sigurno da se kontakti neće povećati i da neće doći do ponovnog povećanja broja obolelih.

Dodaje da je sada važno razbijati strah kod onih koji su u „grču“ zbog virusa, što je u glavnom slučaj kod najstarjih, a da treba „povlačiti“ one koji su potpuno opušteni. Ističe i da se od virusa nećemo rastati trajno, već samo na neko vreme.

- Opustićemo se i bićemo mirni jedno vreme, a onda ćemo morati da se opet uozbiljimo i pripremamo za drugi talas – kaže dr Kon. Dodaje da, zahvaljujući uvedenim merama, u Srbiji nije ni viđeno šta sve virus može da uradi, te da bi bila prava katastrofa da nam pokaže svoja lica iz Italije, Španije i Britanije.

- Nije nemoguće da se virus vrati još snažniji – kaže Kon. Na pitanje da li je moguće da se vrati na jesen, a da nam „ne može ništa“, epidemiolog kaže:

- U prevenciji ne postoji „verovanje“ da nam virus ne može ništa u drugom talasu, ja kao epidemiolog moram neprekidno da upozoravam na rizik koji će postojati sve dok ne steknemo imunitet i dokle god virus bude u cirkulaciji – zaključuje Kon.

Kurir.rs

Foto printscreen RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja