STRUČNJACI IZ KINE O BORBI SRBIJE SA KORONOM: Prošao izuzetno težak period uz odlične rezultate, ali nema opuštanja
Ilustracija, Foto: TANJUG/STR/bs

iz crne u svetlu fazu

STRUČNJACI IZ KINE O BORBI SRBIJE SA KORONOM: Prošao izuzetno težak period uz odlične rezultate, ali nema opuštanja

Društvo -

BEOGRAD - Stručnjaci iz Kine za kontrolu infekcije Covid19 savetuju oprez i strogo pridržavanje svih mera prevencije, posebno sada kada je Srbija ušla u drugu fazu, sa nešto blažim merama na nivou države.

Lekar, infektolog Lin Bingliang rekao je je za RTS da je Srbija prešla "iz crne u svetlu etapu".

"Srbija je prošla izuzetno težak period. Bez obzira da li se radi o procentu testiranja, pozitivnih ili teško obolelih i umrlih, Srbija je postigla izuzetno dobre rezultate", kazao je kineski stručnjak.

On je ipak upozorio da je prošla samo prva faza te da opuštanja ne sme da bude i da su potrebne stroge mere kontrole.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen RTS

"Sledi otvaranje granica i ukidanje vanrednog stanja. Moraju se poštovati mere prevencije da se epidemija ne vrati. Takođe, neophodno je napraviti plan i na nivou preduzeća, škola, države. Pošto će biti otvorene granice, mora se paziti i biti predostrožan da se ne unese virus", kazao je Bingliang.

Načelnica odeljenja medicinskih sestara iz Kine, koja je radila dva meseca u Vuhanu, Čenk Šou Džen kazala je da kakve god probleme imali zdravstveni radnici, moraju da ih rešavaju i spasavaju ljudske živote.

"U pitanju jeste opasna bolest, ali mi smo rasmišljali samo kako da se zaštitimo. U Vuhanu je bilo 48 hiljada medicinskih radnika koji su radili i niko se nije zarazio. Moja poruka medicinskim sestrama je da rade brzo, pružaju pomoć i brinu o ljudima", navela je kineska medicinska sestra.

Stručnjaci iz Kine danas su u prisustvu ministra Zorana Đorđevića obišli Dom za stare na Voždovcu kao i Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track