DR DARIJA: Struka uvek jednoglasna! DR KON: Evo šta je bilo u Kriznom štabu pred 1. maj
Foto: Printscreen

SVI ZA UKIDANJE VANREDNOG STANJA

DR DARIJA: Struka uvek jednoglasna! DR KON: Evo šta je bilo u Kriznom štabu pred 1. maj

Društvo -

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević istakla je danas da, kada je u pitanju zdravlje, ne sme i ne može biti kompromisa, i naglasila da će nakon ukidanja vanrednog stanja biti nastavljen aktivan epidemiološki nadzor.

Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu, upitana da li je struka u Kriznom štabu bila jednoglasna oko ukidanja vranrednog stanja, ili je ovo kompromis napravljen sa političarima, naglasila da su odluke struke bile uvek jednoglasne i uniformne, što je uvek isticano.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da je pitanje postavljeno verovatno što je pred prvomajske praznike rekao da je bilo kompromisa u okviru struke, ali to podrazumeva da su bili jednoglasni na kraju.

"Ovde to nije bilo potrebno, jer se jasno vidi opadanje aktivnosti virusa. Pitanje je bilo kada je pogodni trenutak za ukidanje vanrednog stanja, da li u toku devete ili desete nedelje. Odavno se znalo da će tada da se ukida vanredno stanje", rekao je on.

Kon je istakao da je još tada upozoravano da je moguće ukinuti vanredno stanje, ali da je neophodno zadržati proglašenu epidemiju kako bi se dalje mere sprovodile.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, je samo omogućilo korišćenje vojske i policije, što je bilo korisno i povećalo efikasnost.

"Nikakve dileme nismo imali da treba ukidati vanredno stanje. Nama i nije cilj da ga održavamo, već da se što pre vratimo u redovni život", kazao je Kon.

Kisić-Tepavčević je rekla da se diskusija u Kriznom štabu odnosila na dužinu policijskog časa u tom trenutku, i da su epidemiolozi bili jednoglasni, i da su oni ti koji su bili najrigidniji.

Kazala je da je činjenica da je sada značajno oslabila aktivnost virusa u odnosu na ono kada je ušao u stanovništvo.

Podvukla je da, i kada se ukine vanredna situacija, nephodan je aktivan epidemiološki nadzor.

"Očekujemo dalji pad učestalost oboljevanja i smrtnosti ka jednocifrenim brojevima", dodala je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track