DR KON UPOZORAVA: Procenat zaraženih korona virusom se smanjio, ali ova STVAR je NAJZNAČAJNIJA
Foto: screenshot Pink tv

mere i dalje na snazi

DR KON UPOZORAVA: Procenat zaraženih korona virusom se smanjio, ali ova STVAR je NAJZNAČAJNIJA

Društvo -

Prof. dr Predrag Kon, epidemilog i član Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, rekao je da se preporučuje starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima da izbegavaju korišćenje gradskog prevoza koliko je to moguće.

- Procenat otkrivenih slučajeva zaraze korona virusom se smanjio. Međutim, preporuka o ponašanju u gradskom prevozu je značajna i te kako, posebno za one koji su osetljiviji, a to su stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Dakle, trebalo bi da izbegavaju prevoz bar dok procenat novozaraženih u odnosu na testirane ne padne ispod jedan odsto, a ako već koriste da obavezno imaju maske i eventualno rukavice - rekao je dr Kon.

On je podsetio da je sada najvažnija lična odgovornost i napomenuo da je izuzetno zadovoljan kada je u pitanju funkcionisanje gradskog prevoza.

- To je sasvim dobra situacija, nema preteranih gužvi. Ne mislim da će ih biti neko vreme. Što se tiče kafića, nije jednako ponašanje građana u svom centru grada i na periferiji. To mi saopštavaju moji prijatelji. Uglavnom je u najsuvljem centru Beograda nešto gušću smeštaj. Čak i to nije toliko strašno. Evo i ovde na Dorćolu, vidim da se uglavnom poštuju te mere. Osim nekad kad se nađu neka društva, pa budu na jednom mestu u kafiću, ali to nije uglavnom opšta pojava - pojasnio je dr Kon.

On se osvrnuo i na poslednje podatke o broju zaraženih i umrlih od posledica Kovida-19.

- Svakako je 95 obolelih značajna brojka, ali virus je prisutan. Ne možemo govoriti da je sve gotovo sve dok je virus tu. Tek kada bude 28 dana nula onda možemo da kažemo da epidemije više nema. Kada redovno bude ispod jedan odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih, to će biti sporadični slučajevi. Potom ćemo imati neki dan nula, pa će se ponovo pojavljivati sve dok se ne desi da 28 dana nemamo zabeležene slučajeve.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track