MINISTAR LJAJIĆ SAVETUJE GDE DA LETUJETE U SRBIJI: Posetite ova mesta, garantujem da ćete ostati bez daha!
Foto: Shutterstock, Nemanja Nikolić

Gde na leto

MINISTAR LJAJIĆ SAVETUJE GDE DA LETUJETE U SRBIJI: Posetite ova mesta, garantujem da ćete ostati bez daha!

Društvo -

Rasim Ljajić predlaže nekoliko destinacija u Srbiji na koje i te kako vredi potrošiti ovogodišnji odmor

Koronavirus je svakom stanovniku planete pokvario planove za leto, pa ministar turizma Rasim Ljajić kaže da je sada prava prilika da godišnji odmor provedemo u Srbiji. On je za Kurir pristao da uđe u ulogu turističkog vodiča i za naše čitaoce napravi virtuelnu turu po Srbiji.

- Predložiću vam desetak destinacija koje možete posetiti, a veoma su bogate turističkom ponudom za kraći ili duži odmor. Ova odredišta svakako ne isključuju one s najvećim brojem domaćih turista, kao što su Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačka Banja i Sokobanja - naglasio je Ljajić na početku zajedničkog putovanja.

Zlatar i Uvac S Molitve je pogled jedinstven

Priroda ovog kraja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nije ni mene. Predlažem da na zlatarskim jezerima - Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom, plivate i veslate, ali obavezno podignite pogled i posmatrajte zaštićenu vrstu beloglavog supa. S vidikovca Molitva pruža se jedinstven pogled na meandre Uvca. Ostaćete bez daha, garantujem!

Divčibare - Banja Vrujci - Valjevo Pešačenje klisurom Gradca

Na Divčibarama možete šetati, voziti bicikl... Moj predlog je da u Valjevu posetite staro gradsko jezgro Tešnjar i Narodni muzej, manastire Ćelije, Pustinju i Lelić u okolini, ili da pešačite klisurom reke Gradac. A za kupanje su bazeni Banje Vrujci.

foto: Nebojša Mandić

Tara - Bajina Bašta Začinite odmor jahanjem konja

Tara pruža izuzetne uslove za aktivan odmor, tu su i vidikovci Banjska stena i Predovo krst, kao i do jedinstvena Tepih livada. Začinite odmor, pa lepote ove planine upoznajte jašući konja ili vozeći bicikl. Nećete se pokajati. U Bajinoj Bašti obiđite reku Vrelo i simbol ovog mesta „kućicu na Drini“. Krstarite Drinom i jezerima Perućac i Zaovine a idite i u Drvengrad i vozite se „ćirom“ na Šarganskoj osmici.

foto: Shutterstock

Srebrno jezero - Golubac Tamo gde je Dunav kao more

Moćni Dunav i njegovo prirodno i kulturno nasleđe privlače sve više turista. Uz Dunav ide i evropska biciklistička ruta Evrovelo 6. Kod Golupca je najširi, i velik je kao more. Na pregrađenim rukavcima je Srebrno jezero. Preporučujem da posetite Ramsku i Golubačku tvrđavu, Viminacijum i Lepenski, kao i manastir Tumane. Od Golupca, u dužini od 100 km, prostire se nacionalni park Đerdap.

foto: Shutterstock

Fruška gora - Sremski Karlovci Raj na mestu rudarskog grada

Vrdnik, nekadašnji rudarski grad, danas je poznato banjsko mesto. Raznovrsni smeštajni objekti čine ga odličnim polazištem za istraživanje sunčane strane Fruške gore, kojoj brojni manastiri daju status „Svete gore“. Dok ste u Sremskim Karlovcima, ne smete propustiti obilazak Patrijaršijskog dvora, Saborne crkve, Karlovačke gimnazije i Kapele mira.

foto: Nebojša Mandić

Ovčarsko-kablarska klisura Za smelije paraglajding

Usred prirodnih lepota Ovčara i Kablara sakrila se jedinstvena zajednica manastira, pa predlažem da ih obiđete nekom od brojnih pešačkih ili biciklističkih staza. Za smelije, tu su slobodno penjanje ili paraglajding. Bogatu istoriju ovog kraja možete upoznati u muzeju u Čačku, na lokalitetu Rimske terme ili u Galeriji Nadežde Petrović, a zvuke u Muzeju trube u nadaleko poznatoj Guči.

foto: Shutterstock

Borsko jezero - Zaječar Divlja priroda Lazarevog kanjona

Čista jezerska voda, razuđena obala i uređene plaže čine Borsko jezero jednom od najprivlačnijih destinacija za letnji odmor. Zbog divlje prirode planine Stol i Lazarevog kanjona ovo mesto posebno zadivljuje. Tu je i Feliks Romulijana kod Zaječara, palata iz rimskog perioda, na listi UNESKO.

foto: Shutterstock

Belocrkvanska jezera i Deliblatska peščara Zaronite s bocom

Za ljubitelje letnjih aktivnosti na vodi preporučujem Belocrkvanska jezera. Okušajte se u jedrenju ili veslanju, a najhrabriji mogu zaroniti s bocom. Blizina Deliblatske peščare je idealna za duge šetnje čak i do same obale Dunava u Staroj Palanci, gde možete uživati u ribljim specijalitetima ili preći skelom do tvrđave Ram.

foto: Shutterstock

Pešter - Sjenica - Novi Pazar Netaknuta priroda i divni gorštaci

Najveću visoravan Balkana, predeo netaknute prirode, reka ponornica i gostoprimljivih gorštaka, najbolje možete upoznati vožnjom biciklom ili motociklom. Sjeničko jezero, meandri Uvca i brojni speleološki objekti u koje se ulazi s vode ostavljaju najveći utisak. U Novom Pazaru možete posetiti Altun-alem džamiju, Gradsku tvrđavu sa Starom čaršijom, kao i manastire Sopoćani i Đurđevi stupovi, Petrovu crkvu i ostatke tvrđave Ras.

foto: Shutterstock

Kurir/Ivana Kljajić

Foto: Shutterstock, Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track