MINISTAR O POSLEDICAMA PANDEMIJE NA UGOSTITELJE I HOTELIJERE U SRBIJI: Od sutra prijava za 400.000 vaučera
Foto: Zorana Jevtić

PROCENE

MINISTAR O POSLEDICAMA PANDEMIJE NA UGOSTITELJE I HOTELIJERE U SRBIJI: Od sutra prijava za 400.000 vaučera

Društvo -

Penzioneri, studenti i zaposleni čija je plata manja od 70.000 dinara moći će od sutra da apliciraju za korišćenje novih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji, izjavio je ministar turizma Rasim Ljajić, dodajući da je to ujedno i poziv ugostiteljima i hotelijerima da se prijave za prihvatanje gostiju s vaučerima.

Takvih je do sada, kaže ministar, 1.500, a očekuje da će novi ugostitelji i hotelijeri koji će se prijaviti biti iz Beograda i Novog Sada, jer su to novi gradovi u kojima se vaučeri mogu koristiti.

Ljajić je naveo da su procene da će u prvih pet meseci šteta u Srbiji zbog smanjenog broja međunarodnih putovanja biti oko 300 miliona evra, a na godišnjem nivou bi mogla da dostigne i oko milijardu evra.

- U pogledu međunarodnih putovanja ova godina je realno izgubljena i sve što će se dešavati do kraja godine biće pokušaj da se ta šteta smanji - rekao je on na predstavljanju turističke kampanje „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“. Prema procenama Svetske turističke organizacije, kako je dodao, šteta iznosi 910 milijardi evra.

Ljajić je naveo i da se zasad precizno zna da je Srbija u prva tri meseca imala za osam odsto manji broj dolazaka turista nego u istom periodu lane, dodajući da u poređenju s međunarodnim dešavanjima naša zemlja stoji „manje loše“ od drugih.

Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevrtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track