VULIN PRISUSTVOVAO OBUCI BATALJONA: 72. brigada za specijalne operacije u rangu najboljih na svetu
Foto: Ministarstvo Odbrane

Vojska srbije

VULIN PRISUSTVOVAO OBUCI BATALJONA: 72. brigada za specijalne operacije u rangu najboljih na svetu

Društvo -

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas obuci Bataljona za specijalne operacije "Grifoni" 72. brigade za specijalne operacije, koji na prevodnici "Kajtasovo", izvode obuku po temi - izvođenje protivterorističkih dejstava na objekte rečnog saobraćaja.

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, i tokom borbe sa virusom Kovid 19 su pokazali svoju vrednost, istakao je ministar odbrane.

- Kao što su se pokazali tokom borbe protiv kovida, na čemu im iskreno zahvaljujem, tako su pokazali i da se njihov povratak u kasarne, u svakodnevni život, dogodio veoma brzo i bez ikakvih problema. Oni su već sada počeli sa uvežbavanjem, sa nastavkom svakodnevnog pripremanja i obučavanja, i pokazuju da 72. brigada za specijalne operacije nema razloga da se stidi nijedne druge specijalne jedinice na svetu - istakao je ministar odbrane i dodao da su opremljeni najsavremenijim naoružanjem, najboljom i najnovijom opremom, a da kvalitet tih ljudi može da služi samo na ponos čitavoj Vojsci Srbije.

Komandant Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ potpukovnik Dragan Kužet istakao je da je ta jedinica namenjena za izvršavanje specijalnih operacija u svim zemljišnim i meteorološkim uslovima.

- U protekla četiri dana realizovali smo obučavanje na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, odnosno na prevodnici „Kajtasovo“, gde smo sjedinili sve oblike obučavanja, čime smo prikazali da smo sposobni da reagujemo na kopnu, vodi, pod vodom i u vazdušnom prostoru. Na samom uvežbavanju moglo se videti da su pripadnici bataljona osposobljeni za izvršavanje namenskih zadataka, na šta država Srbija može da bude ponosna i sigurna da će svaki zadatak stavljen pred bataljon biti realizovan – naglasio je potpukovnik Kužet.

Desant ronilaca iz vazduhoplova i čamaca na vodu, zatim desant primenom tehnike za brzo spuštanje i izvođenje diverzije na objekte rečnog saobraćaja, kao i evakuacija vodenim putem, aktivnosti su koje su prikazane tokom današnjeg obuke, kojoj je prisustvovao i komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan.

Tokom obuke angažovana je 82. četa rečnih diverzanata, uz sadejstvo druge čete za specijalne operacije i helikopterske jedinice RV i PVO.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track