ŽIVKO NAPRAVIO RAJ NA ZEMLJI: Na imanju ima više od 1.000 biljaka i životinja, nema ko se nije oduševio (FOTO)
Foto: T. Ilić

divna okolina

ŽIVKO NAPRAVIO RAJ NA ZEMLJI: Na imanju ima više od 1.000 biljaka i životinja, nema ko se nije oduševio (FOTO)

Srbija -

Dok se većina patila zbog zabrane kretanja tokom vanrednog stanja on je mogao da hoda do milje volje, radi i uživa u ‘’Rajskoj dolini’’ koju je poslednjih nekoliko decenija stvarao u svom selu, Lipnici kod Loznice. Svaki posetilac domaćinstva Živka Panića na čijem se imanju od skoro dva hektara prostire carstvo sa više od hiljadu biljnih vrsta prikupljenih sa svih strana sveta, bude oduševljen jer ovako nešto retko gde postoji.

foto: T. Ilić

Od detinjstva je pomagao majci da ulepša dvorište i njegova ljubav prema biljkama i prirodi datira od tih dana. Dok su njegovi meštani sejali samo ono što se može upotrebiti, on je maštao o ukrasnom bilju i drveću i počeo ih je donositi sa svih strana. Zahvaljujući biljkama, upoznao je mnoge prijatelje, profesore, umetnike i akademike, koji su mu donosili, ili slali retke biljke tako da tokom godine maltene svakoga dana u ‘’Rajskoj dolini’’ nešto cveta.

foto: T. Ilić

- Voleo sam da imam uređeno dvorište i malo po malo u mom placu našlo se više od hiljadu biljaka od kojih su mnoge retke. Od tulipanovca - lalinog drveta, visterija u četiri, pet boja od kojih je mastilo dupla najređa, veoma retkog crvenocvetnog kestena, himalajskog bora, breza sa crvenim listom, crne i zlatne zove, lokvanja u osam boja, nekoliko vrsta kedrova, srebrnih, žutih, drvenastih božura, močvarnih hibuskusa, ginko bilobe, banana, paprati, dvadeset vrsta bambusa, među kojima je i retki crni bambus–niger, od najmanjih, visokih tek petnaestak santimetara, do onih koji dostižu više od deset metara, ovde rastu magnolije, svetski redak peršunasti božur. U dolini se nalazi i ‘’đavolji cvet’’, titanarum-džinovski cvet odnosno latinski amorphophalis, poreklom sa Sumatre, svetski retka biljka, zanimljivog je oblika, bordo boje sa plišanim sjajem – priča Panić dok pokazuje carstvo u kome se nalazi i borova šumica, ‘’mali Zlatibor’’, kako zove taj kutak imanja.

foto: T. Ilić

Odavno je shvatio da je najlakše nabaviti neku biljku, ali je treba odnegovati, a kada ih je ovoliko to je posao za više ljudi. Međutim, dolinu paze samo on i supruga Milena i staraju se da svaka biljka ima neophodnu negu.

foto: T. Ilić

Vole i životinje pa posetioci mogu videti oko 80 golubova pismonoša, veoma retkih u beloj boji koji se puštaju da lete u svečanim prilikama, svadbama ili sportskim događajima, a nabavio ih je iz Rumunije, Holandije, Belgije i Mađarske.

foto: T. Ilić

U dolini stanuju i srpski golubovi visokoletači u tri čiste boje, beloj, crnoj i crvenoj, pa perikeri sa bujnim okovratnicima, retki kovrdžavi golubovi, više vrsta kokošaka, velike brame, frizirane kokinkine, tu je i bazen sa crvenim japanskim malim šaranima, gde rastu vodene biljke i beli, žuti, roze i crveni lokvanj.

foto: T. Ilić

Panići se obraduju svakom posetiocu, poslednjih godina sve češće dolaze đačkih ekskurzije, ima i starijih posetilaca, a mnogi Lozničani slučajno saznaju da im je u komšiluku ‘’Rajska dolina’’.

foto: T. Ilić

- Godinama čekamo na asfaltiranje oko 400 metara lošeg makadama, koje gosti moraju da prepešače do mene. Bilo je obećanja lokalne samouprave da će uraditi asfalt kako bi ovo mesto postalo dostupnije pre svega đačkim ekskurzijama, ali do sada ništa ne bi od toga – kaže Panić.

foto: T. Ilić

On voli da svoju dolinu lepote podeli sa drugima jer ovakve botaničke bašte na otvorenom retko gde ima. Bilo bi lepo da dok ne stigne asfalt bar da na glavnom putu bude neka tabla-putokaz, da putnik namernik zna da u Lipnici jedan Živko ima raj na Zemlji koji je sam stvorio.

(Kurir.rs/T.Ilić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track