ULAZAK U SRBIJU BEZ TESTA I IZOLACIJE: Samo 0,6 odsto pozitivnih
Foto: Shutterstock

Krizni štab: NOVA ODLUKA JER JE SITUACIJA NAJBOLJA DOSAD

ULAZAK U SRBIJU BEZ TESTA I IZOLACIJE: Samo 0,6 odsto pozitivnih

Društvo -

Odlično: U poslednjem danu od 5.298 testiranih samo 34 pozitivno, pa su stručnjaci odlučili da je vreme da svi nesmetano mogu da uđu u Srbiju, što bi Vlada Srbije sutra trebalo da usvoji

Nakon blagog porasta broja zaraženih poslednjih dana zbog izbijanja lokalnog žarišta u Vranju, u Srbiji su juče otkrivena tek 34 novoobolela od 5.298 testiranih, to jest samo 0,64 odsto pozitivnih građana, što je najbolji rezultat još od 23. marta! Zbog dobrih rezultata krizni štab je predložio Vladi da se od petka ukine obavezno testiranje i samoizolacija građana prilikom ulaska u zemlju.

Nažalost, tri osobe su preminule u poslednjem danu, a 15 njih se nalazi na respiratoru. U poslednjih nedelju dana otkrivena su dva mikrožarišta - Leskovac i Vranje, zbog čega je juče sazvan i sastanak kriznog štaba. Nakon sagledavanja najnovijih rezultata, Vladi Srbije data je preporuka da se već od petka ukine testiranje i kućna izolacija od 14 dana za sve koji ulaze u zemlju.

- Počevši od 22. maja, za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane. Svim osobama koje ulaze u Srbiju biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak na sednici Vlade - saopštila je juče Vlada nakon sastanka kriznog štaba i dodala:

Besplatno za studente

- S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu. Svi članovi, s lekarima na čelu, apeluju na građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još nije završena.

PCR testovi na koronu, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Srbije, dok će za studente i maloletna lica testiranje i dalje biti besplatno, odlučio je krizni štab.

foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Administrativni prelazi

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“, izjavila je da je jučerašnji procenat pozitivnosti od 0,64 odsto najniži od kada se vrši aktivan nadzor nad koronavirusom u Srbiji.

- Poslednjih dana smo imali nešto veći broj obolelih, ali to je isključivo zbog širenja infekcije unutar zatvorenih kolektiva, određenih radnih organizacija - rekla je Kisićeva i dodala da je poslednjih nedelja izuzetno povoljna epidemiološka situacija u svim delovima Srbije, da su svi indikatori povoljni, da epidemijski tok ide u željenom pravcu i da se nije razmatralo o pooštravanju mera.

Ona je apelovala na sve građane da se pridržavaju ličnih mera zaštite kojima će štititi i sebe i druge.

- Na sednici kriznog štaba predloženo je da se otvore, još juče u toku dana, administrativni prelazi između centralne Srbije i Kosova i Metohije - rekla je Kisić Tepavčević

- Svaki procenat pozitivnih koji je ispod pet odsto je zadovoljavajući rezultat. Ne govorimo o otvaranju novih kovid-centara, već o postupnom zatvaranju postojećih. Neke privremene bolnice biće u stanju mirovanja, ali spremne da opet prime pacijente. U Srbiji je malo težih kliničkih formi virusa, ali ih i dalje ima - rekao je direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

Vranje

ČEKAJU SE REZULTATI ZA 321 UZORAK

foto: T.S.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković izjavio je da je juče na analizu poslato novih 320 uzoraka i dodao da je u prethodna tri dana koronavirus potvrđen kod 82 osobe, od kojih su 55 iz fabrike nameštaja „Dodić“. U bolnici u Vranju hospitalizovano je 98 pacijenata, od kojih 13 imaju blagi oblik zapaljenja pluća, šest je na kiseoniku, a kako je rekla direktorka Zdravstvenog centra Ljiljana Antić, ostali pacijenti su asimptomatski, to jest samo su nosioci virusa, ali su hospitalizovani kako bi se sprečilo širenje virusa. - Žarišta u Leskovcu i Vranju stavljena su pod kontrolu. Narod je shvatio da je opuštanje bili poprilično. Ne samo na jugu Srbije već svuda, a jug je nekako poslednji koji je doživeo taj talas mogućeg razgorevanja epidemije - rekao je dr Branislav Tiodorović.

T. S.

Juta

TURISTIČKI ARANŽMANI POČINJU KRAJEM JUNA

Turističke agencije počeće s realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula, saopštila je Juta nakon jučerašnje sednice Upravnog odbora. U saopštenju se navodi da će agencije voditi računa o bezbednosti putnika i da će dodatno posvetiti pažnju što kvalitetnoj realizaciji ugovorenih putovanja u skladu s propisima.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track