Najnovije vesti

POJAVIO SE NEVEROVATAN SNIMAК SA КOSOVA: Ovako su naši 1999. bacili u blato AMERIČКOG „PREDATORA“ (VIDEO)
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen Twitter

Ova letelica je oborena raketnim PVO sistemom Strela-1

POJAVIO SE NEVEROVATAN SNIMAК SA КOSOVA: Ovako su naši 1999. bacili u blato AMERIČКOG „PREDATORA“ (VIDEO)

Društvo

Prilikom izviđanja pozicija Vojske Jugoslavije u rejonu Uroševca oborena je američka bespilotna letelica MQ-1 Predator (evidencijski broj 95-3019).

Ova letelica je oborena raketnim PVO sistemom kratkog dometa Strela-1 sovjetskog porekla koji se u tim ratnim godinama nalazio u naoružanju Vojske Jugoslavije.

Ceo događaj se desio 13.maja 1999.godine (19č po lokalnom vremenu), u rejonu grada Uroševac na Кosovu i Metohiji/Republika Srbija. Bespilotna letelica MQ-1 Predator (evidencijski broj 95-3019) iz sastava 57-mog izviđačkog odeljenja/15-te eskadrile Vojske SAD je imala zadatak da detektuje pozicije Vojske Jugoslavije na kojima su se nalazile oklopno-mehanizovane jedinice, jedinice PVO i komandna mesta.

Međutim, umesto da bespilotna letelica otkrije pozicije Vojske Jugoslavije, snalažljivi branioci su otkrili nju. Po agresorskom vazdušnom cilju je dejstvovao raketni PVO sistem kratkog dometa „Strela-1“ sa kojom je upravljao operator Davor Veljković.

foto: Printscreen Twitter

Raketa je eksplodirala neposredno pored cilja i zasula letelicu velikim brojem gelera. Ovo je bilo dovoljno da ista izgubi kontrolu, i krene naglo da gubi svoju visinu.

MQ-1 Predator je pao u neposrednoj blizini sela Bilba koji se nalazi nekoliko kilometara severozapadno od Uroševca. Na lice mesta je odmah izašao narod, kao i Posebne jedinice policije MUP Republike Srbije koje su uspešno završile protivterorističku operaciju na tom prostoru.

Letelica se posle pada nalazila u prilično dobrom stanju. Specijalizovane jedinice Vojske Jugoslavije su potom prikupile sve njene ostatke i prebacile je na sigurno mesto.

Ona je posle rata izložena kao ratni trofej u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Interesantno je istaći da su jedinice Vojske Jugoslavije tog dana oborile još jednu bespilotnu letelicu NATO (francusku CL-289) u rejonu Кlokot banje u blizini varošice Vitina, koja se takođe nalazi na Кosovu i Metohiji.

(Kurir.rs/Bog rata)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...