ULAZIMO U POSLEDNJU NEDELJU KADA VIRUS MOŽE BITI OPASAN! Kon obradovao Srbiju ovim rečima
Foto: Printscreen Prva

sumirao situaciju

ULAZIMO U POSLEDNJU NEDELJU KADA VIRUS MOŽE BITI OPASAN! Kon obradovao Srbiju ovim rečima

Društvo -

Sada jesmo u fazi kada ostaje "još malo", ali posle će biti "kao da ništa nije bilo". Čekamo situaciju kada budemo 2,3 dana bez smrtnog slučaja, tvrdi epidemiolog Predrag Kon, kazavši da nažalost očekuje još smrtnih ishoda.

Komentarišući jučerašnji dan, prvi tokom kog nije bilo smrtnih slučajeva u Srbiji od COVID-19 nakon više nedelja, Kon je rekao da je očekivao "da će taj dan doći ranije".

Ono što je sasvim sigurno je da slabi mogućnost njegovog prenošenja, i to nema veze sa virusom, već godišnjim dobom, sve je otvoreno, veće je UV zračenje, a kako je manji broj obolelih ukupna aktivnost virusa se smanjuje, dodaje Kon.

foto: Printscreen Prva

- Duplo više se otkrivaju asimptomatski slučajevi nego na početku. Mnogi se žale na te brojke, ali mi da ne radimo taj nadzor ne bi imali te brojke. Cilj je što manje smrti, a ne manji broj otkrivanja.

Kon kaže da, što se broja umrlih tiče, radiće se revizija svega toga, sa metodologijom ko je to direktno preminuo od korona virusa, pa će tek tada moći da se radi upoređivanje.

Sledeća nedelja je jedina koja bi mogla biti opasna, ali se ne predviđa da ćemo imati događaje koji bi doveli do ekscesa, objasnio je Kon.

O drugom talasu

On je za TV Prva rekao da je zabrinut zbog mogućnosti pojave drugog talasa epidemije, ali dodaje da bi na jesen zdravstveni sistem trebalo da bude znatno spremniji.

- Sve treba da pripremimo kao da će da bude (drugog talasa). Moramo da čuvamo zdravstveni sistem, ne smemo više ponovo da ga ceo damo za COVID-19, jer ćemo u suprotnom imati ozbilje posledice, rekao je Kon i podsetio da je u prethodnom periodu zdravstvo funkcionisalo samo za najhitnije slučajeve.

Kurir.rs/Prva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track